Personalen snabbtestas – ska hindra coronaspridning

Snabbtester ska börja användas storskaligt inom vård och omsorg. Sävegården i Floda i Lerum har denna veckan inlett ett försök där personal testas innan sitt arbetspass.
– Det är vi som tar med det in. Det här är ett superbra sätt att försöka förhindra det, säger Jessica Långdahl, anställd på äldreboendet.

ANNONS
|

Undersköterskan Parvin Pouladi har på sig munskydd, visir och plastförkläde när hon fyller på ett litet plaströr med vätska och öppnar ett paket med en provtagningspinne.

– Det är obehagligt det här, säger Jessica Långdahl, som arbetar deltid på äldreboendet Sävegården i Floda i Lerums kommun medan hon studerar till undersköterska.

Parvin för först in pinnen långt in i svalget så Jessica får kväljningar, sen är det dags för näsan. När ögonen tåras är det ett tecken på att det har gått rätt till.

– Det går snabbt, så det är värt det. Det är jättebra det här, det är det enda sättet att säkerställa att det inte kommer in, det är vi som tar med det in. Det här är ett superbra sätt att försöka förhindra det, säger Jessica.

ANNONS

Parvin sätter ner testpinnen i plaströret och rör om i exakt en minut innan hon klämmer till och lyfter ut den. Lite av vätskan lägger hon i på en teststicka som, efter 15 minuters väntan, likt ett graviditetstest ska visa ett eller två streck. När Jessica får grönt ljus kan hon gå upp till avdelningen och jobba.

Det tar 15 minuter att analysera testet, sen kan den anställde gå och jobba. Om det blir ett positivt test får de istället gå och ta ett PCR-test.
Det tar 15 minuter att analysera testet, sen kan den anställde gå och jobba. Om det blir ett positivt test får de istället gå och ta ett PCR-test. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:Snabbtester i stor skala nytt vapen mot corona

Oklart hur ofta personalen ska testas

I torsdags meddelade regeringen att snabbtester för covid-19 ska börja användas storskaligt. Då hade Sävegårdens pilotprojekt redan varit igång i två dagar, nu har de gjort 24 tester på personalen, inget har ännu visat på någon infektion. Vid ett positivt test får den anställde vända hem och komplettera med ett vanligt PCR-test.

Det finns olika typer av test som analyseras på olika sätt. Parvin har fått särskild utbildning i hur just de här testen ska tas och tycker inte att det är särskilt svårt.

– Det är frivilligt, men det är många som vill ställa upp. Alla är måna om sin och andras hälsa, säger hon.

Just nu handlar det om kvällspersonal som ställer upp under det två veckor långa försöket. Men hur ofta testerna ska utföras, om det blir varje pass eller någon gång i veckan eller i månaden, är ännu inte bestämt, förklarar Ulrika Husu, verksamhetsutvecklare på Sektor stöd- och omsorg i Lerums kommun.

ANNONS

Blir det inte väldigt påfrestande för personalen att testa sig ofta?

– Allt är väldigt påfrestande för personalen just nu, hela den här situationen. Att arbeta i visir och munskydd och vi har personal som redan testats många gånger. De ställer upp på ett fantastiskt sätt och vet att det här är ett av många sätt att förhindra att smittan kommer in, säger hon och tillägger att hon tror att det kommer att komma många olika alternativ till snabbtest.

Ulrika Husu på Sektor stöd och omsorg ser snabbtesten som ett komplement till deras andra åtgärder mot smittspridningen.
Ulrika Husu på Sektor stöd och omsorg ser snabbtesten som ett komplement till deras andra åtgärder mot smittspridningen. Bild: Stefan Berg

Kommunen ser det som ett verktyg jämte hygienrutinerna och direktiven att stanna hemma vid minsta symptom. I våras var Sävegården det första äldreboendet i kommunen som fick in smittan. Tolv äldre blev sjuka och inte alla överlevde.

Hade smittspridningen kunnat förhindras om ni haft snabbtester redan i våras?

– Jag hoppas och tror att ingen personal kommer till jobbet med symptom. I våras när det var alldeles nytt och man inte visste exakt vilka symptom corona hade, så hade snabbtest kanske kunnat fånga några, men det är svårt att säga, säger Ulrika Husu.

Sävegården har hittills klarat sig från smitta under den andra vågen, men enligt Ulrika Husu, har fler fall konstaterats bland personalen i kommunen.

ANNONS

– Vi har högre andel personal som är smittad nu än i våras, men det motsvarar samhällsspridningen. Men vi har en mer aktiv smittspårning och testning och desto mer egentester vi tar och desto mer vi smittspårar, desto fler kommer vi att hitta.

ANNONS