Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Pendeltåg i krock med lastbil utanför Uddevalla

Två män i 35-årsåldern dog när ett pendeltåg och en lastbil kolliderade på onsdagen, öster om Uddevalla.
Lastbilen tillhörde en trafikskola och polisen utesluter inte att det kan ha handlat om en arbetsplatsolycka.

Larmet om olyckan kom vid 16.40 på onsdagen. Ett pendeltåg med ett tjugotal passagerare ombord hade kolliderat med en lastbil utanför Salekärr öster om Uddevalla.

– Tåget ska ha rört sig cirka hundra meter bortanför korsningen innan man fick stopp på det, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen.

Räddningstjänst från Uddevalla och Ljungskile skickade fem enheter till platsen. Dessutom larmades fyra ambulanser, en ambulanshelikopter, samt polis till olyckan.

Två personer döda

Två män i 35-årsåldern fick föras med ambulans till Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) med allvarliga skador. De båda skadade hade färdats i lastbilen.

På torsdagsmorgonen meddelar polisen att båda har avlidit.

– De två som färdades i lastbilen är avlidna. Anhöriga är underrättade, säger Magnus Schildt, vakthavande befäl på polisen.

Kan vara arbetsplatsolycka

Polisen utreder fortsatt hur lastbilen framförts, men uppger vid lunchtid på torsdagen att man inte utesluter att det rörde sig om en övningskörning. Lastbilen ägs av en trafikskola och polisen utesluter inte heller att det rört sig om en arbetsplatsolycka.

Under onsdagskvällen evakuerades passagerarna på tåget till en ersättningsbuss.

– Man har också undersökt samtliga på tåget och där var ingen som behövde föras till sjukhus, säger Ola Nilsson på SOS Alarm.

Polisen har tagit lastbilen i beslag för teknisk undersökning. En förundersökning med rubriceringarna vårdslöshet i trafik och vållande till annans död har inletts.

Tåget spårade ur – kontaktledning nerdragen

Räddningsinsatsen kunde avslutas framåt 19-tiden på kvällen, men efterarbetet kommer bli långvarigt. Bland annat sprack lastbilens bränsletank i krocken och bränsle läckte ut.

– Första vagnen på persontåget är urspårad, så det kommer vara ett digert arbete att få bort det, säger Jonas Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Uddevalla.

I och med olyckan drogs också kontaktledningen ner och det finns ingen prognos för när tågtrafiken kan börja rulla som vanligt igen.

SJ:s pressjour gick i ett tidigt skede ut och informerade om att olyckan inträffade i en bevakad korsning med ljus och bommar, men det visade sig inte stämma.

– Nu har jag fått information från Transportstyrelsen om att korsningen i Salekärr är obevakad, säger Christina Psarris vid SJ:s pressjour.

Polisen uppger att det är stopplikt för trafik som korsar spåret vid platsen. Man kommer fortsätta med förhör och insamling av vittnesuppgifter, liksom undersökningar av lastbilen och platsen för att utreda olycksförloppet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.