Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jonsereds herrgård, hopptornet vid Aspen eller Poppels bryggeri i Jonsered är några av många hemestermål i Partille som kan få extra många gäster i sommar.

Partilleguiden: Här kan du hemestra öster om Göteborg

Det kan bli solsemester och häftiga äventyr också i sommar. Men de kommer troligtvis att ligga en cykeltur eller promenad bort istället för flera breddgrader söderut. Här är sju populära hemestermål runt knuten i Partille.

Risken för smittspridning av covid-19 gör det svårt att planera semestern. För den som lägger alla långväga planer på hyllan och tänker att det får bli ett gäng kortare utflykter istället har vi listat några hemestermål i Partille.

– Det är så populärt med vandring och natur nu. Just för göteborgare och de i närmiljön är det så är det så pass nära. Du kan gå hela vägen eller ta tåget tillbaka om du vill stanna, säger Ann-Charlotte Carlsson, marknadschef på Turistrådet i Västsverige.

Hon pekar på att Gotaleden knyter ihop Göteborg med Partille, Lerum och Alingsås. Och nämner Le Mat, ett bed and breakfast vid Jonsereds fabriker, som ett möjligt övernattningsställe. Enligt allemansrätten är det dock också tillåtet att tälta något dygn i naturen så länge du följer vissa regler, som att inte störa markägare eller skada naturen.

LÄS MER: Stor turistsatsning på pärlor i Storgöteborg

Hur ska man tänka när det gäller att boka saker inför sommaren?

– Vi vet fortfarande inte hur det kommer att se ut, så man ska titta efter flexibla om- och avbokningsregler. Man ska inte vara där det är för mycket människor och då blir det i naturen, men även besöksträdgårdar, säger Ann-Charlotte Carlsson.

Hon poängterar också att olika turistverksamheter och boenden, som restauranger, hotell och campingar, nu anpassar sig för att inte bidra till smittspridningen och ofta kommunicerar vad det innebär för besökarna via sina hemsidor.

LÄS MER: Partilleguiden: Här kan du träna utomhus

Partilleguiden

I en serie artiklar ger GP:s Partilleredaktion exempel på det bästa, roligaste och vackraste Partille har att erbjuda.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille för att inte missa nästa guide.

Tidigare guider hittar du i artikelserien Partilleguiden.

Bild: Anders Ylander

Vandringsfika längs lederna

Gotaleden, Vildmarksleden och Bohusleden går alla genom Partille kommun, delvis har de samma sträckning. Läs mer om vandring och andra motionsrelaterade aktiviteter i en tidigare Partilleguide om träning.
 
Något som kan glädja den som vandrar är att på flera platser längs Gotaleden kan man köpa en termos med kaffe eller te. Det går sedan går att fylla igen på andra kaféer och restauranger under vandringen.
 
Exempelvis på nyöppnade tårtbageriet One cake eller Jonsereds trädgårdskafé, båda i Jonsered. Men det finns även fler ställen som ingår, som Aludden och Kaffedoppet i Lerum, Garveriet i Floda och närliggande Nääs slottskafé. Termosen kostar en 50-lapp och påtårarna en 20:a.
 
Bild: Anders Ylander

Mannheimers och von Brömssens trädgårdar

Om man känner till bara ett enda besöksmål i Partille så är det sannolikt Jonsereds trädgårdar. Där finns, förutom just besöksträdgård och herrgården vid Aspen, även trädgårdsbutik och kafé i 1800-talsmiljön.
 
Gästträdgårdarna, som designats av Anna Mannheimer och Tomas von Brömssen, kommer alldeles strax få sällskap av en trädgård formgiven av Timo Räisänen.
 
Den som inte tar sig till herrgården via vandringslederna kan hoppa av Alingsåspendeln vid Jonsereds station och promenera till trädgårdarna.
 
Bild: Monika Manowska/Westsweden.com

För badfantaster och soldyrkare

Partille har två allmänna bad, ett vid Kåsjön och ett vid Aspen.
 
Vid Kåsjön finns bryggor, hopptorn, toaletter och en solöppen kiosk. Det populära badet ligger precis vid Kåsjövägen och buss 513, som tar 15 minuter från Partille centrum, stannar precis vid badplatsen.
 
Humlebadet ligger vid Aspen i Jonsered. Även där finns en solöppen kiosk, men även en liten sandremsa, hopptorn och brygga. Bilburna parkerar vid Jonsereds herrgård, men Alingsåspendeln stannar också vid Jonsereds station, en kort promenad från herrgården.
 
Bild: Elisabeth Alvenby
Bild: Stefan Berg

Ölresa till Jonsered

För den som hoppats på en vinresa till Sydafrika eller en pilsnerresa till Tjeckien i sommar, kanske ett bryggeribesök i hemkommunen kan locka?
 
I skrivande stund är det inga rundturerna på Poppels bryggeri i Jonsered, de återkommer när världsläget tillåter. Men Magnus Pettersson, det lokala bryggeriets marknadschef, utlovar ändå den rätta atmosfären.
– Restaurangen ligger i bryggeriet. Det är en glasvägg ut så man sitter och tittar över hela brygghallen med alla jästankar, säger han.
 
Poppels jobbar med att alternera och matcha ölen från restaurangens 14 kranar för att passa maten och erbjuder också ölprovningar. Bryggeriet ligger på kanalstråket, en feminuterspromenad från Jonsereds station.
 
Bild: Stefan Berg

Lexbys djur och stigar

Lexby gård består av ett antal äldre byggnader i anslutning till gamla odlingslandskap. På gården finns bland annat djur och flera minnesmärken, som gärdsgårdar och en gammal fägata.
 
Från byn går det också flera stigar, som en kulturstig vid en gammal plogåder. Det finns också en upptrampad slinga till toppen av Brattefjäll, som Partille klätterklubb som Jens Larssen ofta organiserar vandringar till.
 
– Man kommer upp på ett berg till ett bronsåldersröse där man ser ända till Älvsborgsbron och kan ha picknick där. Jag går upp där nästan en gång i veckan med olika sällskap, säger han och tillägger att vandringen kan vara avancerad för den som har svårt att gå, men han har själv tagit dit bland andra lokala scouter, förskoleklasser, grannar och Sävehofs herrlag.
 
Bild: Privat

Fiska abborre, lax och sutare

Stora och lilla Kåsjön, Säveån och Prästtjärnen. Det är dit du ska bege dig om du vill fiska i Partille.
 
Enligt sportfiske- och fiskevårdsförbundet Sportfiskarna finns det abborre, gädda, mört och sutare i Kåsjöarna och abborre, regnbåge och öring i skogssjön Prästtjärn. Säveån är känd främst för sitt laxbestånd. Årligen fångas lax över tio kilo i ån och rekordet på en lax över 17 kilo innehas av en Jonseredsbo.
 
Gult kort, som enklast köps via nätet, tar dig ganska långt. Där ingår bland annat Stora och lilla Kåsjön samt Prästtjärnen. Säveån är uppdelad i flera delar, varav Jonseredsvattnet och Sävedalsvattnet ryms i Partille kommun. Det är Sportfiskarna som tar hand om fisket i ån och mer information om kort och inköpsställen finns på deras hemsida sportfiskarna.se.
 
Bild: Thore Leykauff

Höghöjdspark

Den som är ute efter adrenalinkickar på hög höjd kan satsa på höghöjdsparken High adventure park på Lexbydalsvägen. Där är vajrar, rep och stockar uppspända mellan träden. Den lägsta banan är cirka tre meter över marken och den högsta 18 meter som högst.
 
Parken har i skrivande stund öppet som vanligt och planerar att ha det också i sommar, men tar in något färre besökare per gång för att hålla på avstånden. Besöken bokas via hemsidan high-adventure.se och det finns ålders- och längdgräns på 12 år respektive 150 centimeter.
 
Bild: High adventure park

Här hittar du mer information om besöksmål i Partille!

Partilles turistbyrå: partille.se, klicka på undersidan Uppleva och göra. Alternativt ring kontaktcentrum.

Turistrådet Västsverige: vastsverige.com

Göteborg&Co: goteborg.com, har även turistbyrå vid Kungsportsplatsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.