Oväntade fyndet: en stenpenis från bronsåldern

Vid en arkeologisk utgrävning i Rollsbo hittade man nyligen en halv meter lång fallosformad sten. Fyndet tros härstamma från bronsåldern och kan ha använts i offerceremonier.
– Det är inget snack om saken, den har en väldigt penisliknande form, säger Gisela Ängeby, arkeolog och en av dem som grävde fram fyndet.

ANNONS
|

Det var inför Kungälv kommuns planerade bygge av industrier i Rollsbo som arkeologen Gisela Ängeby och hennes kollega kallades för en undersökning av platsen.

Där fanns vad man först trodde var en stensättningsgrav – men som visade sig vara något helt annat. Och i mitten av stensamlingen låg ett anmärkningsvärt fynd.

– När vi schaktade bland stenen ser vi något som avviker från allt annat. Den låg på sniskan men har stått upprest tidigare, säger Gisela Ängeby.

Gisela Ängeby, arkeolog vid Arkeologerna, statens historiska museer.
Gisela Ängeby, arkeolog vid Arkeologerna, statens historiska museer. Bild: Arkeologerna SHM

Där låg nämligen en 52 centimeter lång sten formad som en penis. I arkeologiska sammanhang är man dock noga med att benämna det som fallos, förtydligar Gisela Ängeby.

ANNONS

– Den har en tydlig fallosform. Jag tänkte när jag reste på den att "nämen gud det kan inte vara sant". Jag visade bilden för kollegor och det är inget snack om saken, den har en väldigt penisliknande form.

Tros vara offergåva

Utöver fallossymbolen hittade man även två brända ben som misstänks komma från djur, och en liten rundformad röd sten och en knacksten.

Med tanke på att det inte gjordes fler benfynd på platsen uteslöts de första misstankarna om att det kunde vara en gravplats. I stället tror nu Gisela Ängeby att stensamlingen kan vara en offerplats från bronsålderns senare del.

– Jag tror att i samband med att man rest den kan man arrangerat offringar, exempelvis inom ramen för fruktbarhetskult.

"Lite speciellt"

Gisela Ängeby tycker fyndet är anmärkningsvärt och misstänker också att den fallosformade stenen kan ha haft formen naturligt – men att den senare medvetet har förstärkts.

– Resta stenar mitt i stensättningar är inte ovanligt, inte fallossymboler heller. Men just så den är utformad är lite speciellt. Den är delvis vittrad och sen bearbetad. Och så har man förstärkt formen, säger hon.

Nu ska stenen och de andra fynden från utgrävningen skickas på analys, från svaren hoppas man kunna få fram vilken bergart den är gjord av.

ANNONS

– Vi har tagit in den som ett fynd, sen kommer den att kanske kunna visas på ett museum.

ANNONS