Ringhals reaktor 1 som stängdes ner i december 2020.
Ringhals reaktor 1 som stängdes ner i december 2020. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Orsaken bakom stoppet: ”Gjordes inte som det skulle”

En tryckhållare skadades i reaktor 4 på Ringhals kärnkraftverk vid ett uppstartsprov och var tvungen att stängas av. Nya uppgifter pekar på att det var personalen som gjorde fel i driftläggningen, rapporterar Expressen.

ANNONS
|

Den 31 augusti berättade Vattenfall i ett pressmeddelande att reaktor 4 skadats i samband med uppstarten efter ett årligt underhållsarbete.

Enligt Vattenfall var skadan på anläggningens tryckhållare där värmeelementen överhettades. Men överhettningen skedde på grund av felaktig driftläggning, rapporterar Expressen.

– Arbetet gjordes inte som det skulle helt enkelt. Det handlar inte om någon enskild person. Vi jobbar i skiftlag i kontrollrummet och de arbetar utifrån arbetsordrar och instruktioner när testerna görs, säger Anna Collin presschef på Ringhals till tidningen.

Hon berättar för tidningen att det kan vara på grund av att instruktionerna kanske inte varit tillräckligt tydliga och att det inte var ett slarv- eller kompetensfel.

ANNONS

– Det var en felaktig driftläggning, säger hon till tidningen.

Tidigare var planen att reaktorn skulle starta senare i höst. Efter att det nu blivit ytterligare försenat planeras den nu startas igen den 31 januari, något som väntas ge högre elpris för invånare i södra Sverige under vintern.

LÄS MER:Vad drar mest el i hemmet – listan på vanliga energitjuvarna

LÄS MER:Vattenfall förlänger stoppet på Ringhals

LÄS MER:Så gör du om elbolaget vill bryta ditt avtal

LÄS MER:Lotta vill inspirera andra att minska sin elförbrukning

ANNONS