Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Oprovocerade överfall mot kvinnor skapar oro i Stenungsund

Tre attacker mot kvinnor som är ute med hunden, i samma område i Stenungsund inom några veckor.
– Jag förstår om man känner sig orolig, säger Linda Björkman som tillsammans med väninnan Malin Gustavsson dragit igång gemensamma hundvandringar.

Den första av de tre attackerna, som lokaltidningen NyheterSTO tidigare berättat om, inträffade den 17 oktober då en kvinna i 45-årsåldern var ute och promenerade med sin hund i centrala Stenungsund. Det var lördagskväll och klockan var omkring 21.30, när hon oprovocerat blev påhoppad bakifrån.

Enligt anmälan kan det ha varit tre gärningsmän, men eftersom attacken skedde bakifrån finns inga tydliga signalement. En månad senare, den 21 november, hände samma sak igen i samma område.

Många har anslutit sig

Efter den händelsen lade Linda Björkman och Malin Gustavsson upp ett event i Facebookgruppen Grannar i Stenungsund, där de berättade att de kommer att vara vid Hasselboden varje kväll klockan 18.00 – och att alla som vill promenera med dem är välkomna att ansluta.

– Vi har fyra hundar tillsammans och går ofta tillsammans vi den tiden, så vi sa det att vi lägger in det som ett evenemang i Facebookgruppen, så når vi ut till många.

Sedan dess har de varit upp till fjorton personer som gått tillsammans i Hasselbacken och Älvhem om kvällarna.

– Vi har fått enormt mycket positiv feedback och det har till och med gått med människor utan hund, berättar Linda Björkman.

Ute precis före attacken

På fredagskvällen gick de som vanligt i området och skildes åt vid Hasselboden vid kvart över sju. Tre timmar senare blev ännu en kvinna attackerad i området.

Hur går snacket mellan er efter det som hänt?

– Det är väldigt olika. Jag förstår om man lever själv som kvinna att man blir orolig. Jag har tre hundar när jag går ut, så jag känner mig inte så orolig. Men snacket är ändå att vi måste hålla ihop och hundarna måste ju ändå ut, så då kan vi lika gärna gå tillsammans, säger Linda Björkman.

Samma händelseförlopp

Polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr konstaterar att händelseförloppet ser i stort sett likadant ut för alla tre händelser, men att det är lite oklart hur många gärningspersoner det rör sig om och om de varit lika många vid alla tre attacker.

– I samtliga fall rör det sig om kvinnor som är ute med hunden i ett område i centrala Stenungsund. I samband med det är det ett antal gärningspersoner som överfaller de här kvinnorna. En del med knuffar och slag, sparkar och så. I det senaste fallet fick kvinnan uppsöka sjukhus för kontroll, men jag har inga uppgifter om skador i övrigt, säger han.

Anmälan om misshandel är upprättad i samtliga tre fall.

Vad talar för respektive emot att det finns en koppling mellan fallen?

– Vi tittar på det brett, jag har ingen insyn i själva utredningarna kring det och vilka samband man ser mellan händelserna. Men tillvägagångssättet är i alla fall en gemensam nämnare, säger Fredrik Svedemyr.

LÄS MER: Louice Kangasmaa blev bestulen av falska poliser

LÄS MER: Tonåring rånad i Kviberg – misshandlades av tre gärningsmän

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.