Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Oklart hur stora skadorna är efter storbranden vid Willys

Storbranden vid Willys-butiken i köpcentret Knalleland i Borås är släckt. I ett dygn kämpade räddningstjänst mot elden innan den ansågs vara under kontroll.
– Vi har fortfarande bevakning genom fastighetsägare och vaktbolag, om det mot förmodan skulle blossa upp igen, säger Tommy Lieback, vid räddningstjänsten i Borås under söndagskvällen.

Det var strax innan klockan 23 på fredagen som larmet kom och sedan dess var det full aktivitet vid brandplatsen vid köpcentret. Därifrån spreds farlig brandrök och i ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, uppmanade räddningsledaren alla i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Först ett dygn senare, vid 23-tiden på lördagskvällen, hade faran blåst över och VMA:et kunnat hävas, enligt Bo Sandström, som är inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

– Det var vid den tidpunkten som branden kunde anses vara under kontroll och vi kände oss ganska trygga med hantering av den. Sedan dess insatsen gått över till en fas med fokus på eftersläckning och bevakning, säger han tidigt på söndagsmorgonen.

Enligt hans kollega Tommy Lieback var branden helt släckt klockan 11.07 under söndagsförmiddagen.

Kan inte utesluta att branden är anlagd

I den drabbade byggnaden, belägen i köpcentret Knalleland, huserar fler verksamheter utöver Willys-butiker och lager.

Släckningsarbetet beskrevs som svårt då branden – som rasade framför allt i ett lager nära takkonstruktionen – var omfattande och byggnaden stor. Räddningsstyrkor försökte begränsa den till utrymmet där den startade. Samtidigt bedömdes det aldrig vara någon större fara för andra byggnader i närheten då den eldhärjade fastigheten låg förhållandevis isolerad.

Polis har funnits på plats för att upprätthålla avspärrningar i området. Man har också inlett en förundersökning gällande mordbrand då man inte vet hur branden startade.

Stort antal ungdomar på platsen

Enligt Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst, ska ett stort antal ungdomar med motorintresse samlats på platsen under kvällen.

– Dessa ska man ha behövt hålla undan så att de inte var i vägen för släckningsarbetet, säger Gustafsson.

I fastigheten där branden startade finns, förutom Willys, ÖoB samt secondhandbutiken Björkåfrihet. Hur skadorna ser ut i fastigheten är ännu inte känt, enligt Bo Sandström vid räddningstjänsten.

– Förutom brandskador är det stora mängder släckvatten inne i byggnaden, där det ännu är för tidigt att inventera, säger han.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med branden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.