Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anh Thu Jonsson har tröttnat på män som inte respekterar henne och hennes kollegor.
Anh Thu Jonsson har tröttnat på män som inte respekterar henne och hennes kollegor. "De har dålig respekt för kvinnor och vårt yrke. De är inte välkomna", säger hon. Bild: Lotta Hohner/Lokaltidningen STO

Ofredanden och blottning vardag för massörer

De öppnade sina massagestudios med ambitionen att hjälpa människor. I stället blev sexuella ofredanden och blottande nakna män vardag.
– Jag kan inte beskriva hur äckligt det är. Jag kommer in i ett rum och där ligger en helt okänd naken man på rygg, säger Anh Thu Johnsson som driver en massagestudio i Stenungsund.

Män som blottar sig är vardag för massören Anh Thu Johnsson. När hon öppnade sin massagestudio i Stenungsund tidigare i år var det med ambitionen att hjälpa människor. Men verkligheten blev en annan. Hon berättar att det kan hända flera gånger i veckan att män klär av sig nakna trots tydliga instruktioner att behålla kalsongerna på.

– Det är så äckligt. Man blir jätteledsen och rädd, det känns som de trampar på oss och vårt yrke. Vi försöker hjälpa människor och få dem att må bra, hur kan de tycka att de kan göra på det här sättet? Det kan jag inte förstå, säger hon.

Hon har inte polisanmält vad de utsatts för. Men Anh berättar att hon alltid säger ifrån tydligt.

– De har dålig syn på kvinnor och är oförskämda. Vi bor i Sverige och vi har det jämlikt, varför gör det på det här sättet? Det kan kanske ske något farligt, kanske våldtäkt. Så vi säger ifrån, vi måste stoppa det här innan det blir så tokigt, säger hon.

"Sexuellt ofredande"

Händelserna kan rubriceras som sexuellt ofredande, enligt polisen.

– Beroende hur långt det går är det ofredande eller sexuellt ofredande. Men det måste finnas en målsägande som upprörs av det då, säger polisens presstalesperson i region Väst, Thomas Fuxborg.

Men enligt polisen är det inte ett känt problem.

– Jag har ingen statistik på det men det är ingenting jag hört talas om, säger Thomas Fuxborg.

I september öppnade Josefin Magnusson en massagestudio på Orust. Inför öppningen pratade hon en del med Anh Thu Johnsson om råd.

Josefin Magnusson öppnade sin massagestudio i september. "Jag har precis öppnat och tycker det är jätteroligt, men sen blir jag rädd när jag tänker att jag är så utsatt", säger hon. Bild: Erik Bernhardsson
Josefin Magnusson öppnade sin massagestudio i september. "Jag har precis öppnat och tycker det är jätteroligt, men sen blir jag rädd när jag tänker att jag är så utsatt", säger hon. Bild: Erik Bernhardsson

Hon trodde inte att Josefin skulle utsättas för männen på grund av hennes svenska utseende, berättar hon.

– Jag har medvetet valt att inte döpa min massagestudio till något med Asien för jag vill inte bli utsatt för rasism, säger Anh Thu Johnsson.

Josefin Magnusson har alltid gillat att hjälpa människor och har tidigare masserat vänner och bekanta som hon mött genom träningen.

Tog på sitt könsorgan

Det var först när hon öppnade en egen salong på Orust som hon började massera för henne okända människor. Bara någon månad senare fick hon uppleva något som fick henne att bli rädd.

En man tog på sitt könsorgan när Josefin masserade honom och klädde av sig naken fast att hon bad honom behålla kalsongerna på.

– Jag blev rädd och äcklad, jag ville bara att tiden skulle gå så min nästa kund skulle komma. Jag blev väldigt ställd, för mig är det att blotta sig själv när man tar av sig sina kläder fast jag säger att de ska ha dem på sig, säger hon.

Hon har även blivit tafsad på av kunder och fått kränkande kommentarer.

– Han tog på min rumpa och kommenterade min kropp, säger hon om en kund.

Installerat larm

Nu har hon installerat ett larm för att våga kunna be kunden gå om något allvarligt skulle hända.

– Vissa tål inte ett nej. Jag vill inte vara orolig men självklart är jag det. När jag installerade larmet pratade jag med butikerna bredvid och sa att de måste komma om det hör att det ringer. Någon kanske kan trycka upp mig mot väggen och vad kan hända då? Så jag sa "snälla hjälp mig om ni hör något", säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.