Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt riskområde i Österrike – fler ska provtas för corona

Över 40 nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige under måndagen. Folkhälsomyndigheten klassar nu även området Tyrolen i Österrike som ett riskområde och fler fall av smittan är att vänta.
– Det här börjar verkligen bli väl utspritt och man ser att det rör på sig i Nord- och Sydamerika, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Utöver Iran, Sydkorea, Kina och norra Italien bedöms nu även Österrikiska Ischgl i Tyrolen vara ett riskområde. Det innebär att personer som har hosta, feber eller luftvägssymtom och har vistats i Tyrolen ska erbjudas ett test för det nya coronaviruset. Enligt Anders Wallensten kan vi förvänta oss fler så kallade importfall av det nya coronaviruset.

– Risken för fler fall från utlandet är mycket hög, säger Anders Wallensten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får många frågor om hemberedskap. Men Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, menar att det inte finns någon anledning att bunkra extra på grund av coronaviruset.

– Inte ens i Kina har vi kunnat konstatera varubrister någonstans, trots att de har varit hårt belastade, säger Anneli Bergholm Söder.

Snabb ökning av fall i Västra Götaland

Under söndagen kunde tolv nya fall bekräftas i Västra Götaland och på måndagen ytterligare sju fall, varav en person konstaterats smittad efter att sedan tidigare vårdats på Kungälvs sjukhus. Där kommer personal nu att sättas i karantän.

Fyra av personerna som bekräftats smittade på måndagen har provtagits vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och ingår i smittspårning kring tidigare fall.

De övriga två som bekräftats smittade har provtagits vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. De ska ha varit utomlands, men det är oklart i vilket land. Enligt Västra Götalandsregionen mår samtliga personer efter omständigheterna väl.

LÄS MER: Förskola i Hisings Backa stängd efter coronasmitta

– Att vi upptäcker fler fall är väntat, då många personer som varit i drabbade områden har kommit hem från resor, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

">
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Ronny B Nilsson
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Ronny B Nilsson

Kontaktspårning kring de nya fallen har inletts.

– Vi fortsätter med vårt intensiva arbete att identifiera, provta och omhänderta smittade och vi vidtar de nödvändiga smittskyddsåtgärder som krävs i sammanhanget, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Av de personer som har smittats utomlands har de flesta besökt norra Italien eller Iran.

Första fallet bekräftat i Halland

Region Halland meddelade på måndagsmorgonen att man upptäckt det första fallet av coronaviruset i regionen, närmare bestämt i Kungsbacka. Personen har nyligen besökt norra Italien, och är elev på en skola i kommunen. Skolan håller öppet som vanligt.

– Personen har redan vid mycket tidiga symtom på sjukdom isolerat sig hemma och kontaktat sjukvården via 1177, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i region Halland.

Ett fåtal individer i den smittade personens närhet har nu provtagits för viruset och regionen inväntar svar. Enligt Maria Rydberg Mo, överläkare på infektionskliniken, är personen inte i behov av inneliggande sjukhusvård.

– Personen mår efter omständigheterna väl och klassas inte som allvarligt sjuk i det här skedet, säger Maria Rydberg Mo.

Senare under dagen bekräftade Region Halland ytterligare fyra fall av det nya coronaviruset.

Smittsam person på öppet hus i Örebro

En person i Örebro län bedöms ha smittats av det nya coronaviruset i USA. Efter att personen bekräftades smittad har två familjemedlemmar testat positivt.

En av de fyra smittade personerna i Örebro ska ha varit på ett öppet hus på Örebro universitet när hen var smittsam. Regionens smittskydd har spårat de nära kontakter som personen kan ha haft men även andra personer som deltagit varnas nu. Det kan inte uteslutas att övriga besökare kan ha smittats av personen. De uppmanas att vara mycket uppmärksamma på symtom fram tills dess att inkubationstiden går ut 18 mars.

Totalt finns över 200 bekräftade fall av det nya coronaviruset i Sverige. Personer smittade av det nya coronaviruset har nu konstaterats i nio av Sveriges 21 regioner.

LÄS MER: Coronarädslan orsakar bokningsras – Posthotellet varslar 25 tjänster

Ännu finns inga uppgifter om att någon av de smittade skulle vara allvarligt sjuk. Flera av personerna har så pass milda symtom att de inte behöver sjukhusvård. Dessa personer är istället satta i hemkarantän men hur många det handlar om har regionerna inte velat gå ut med.

Fakta: Antal coronafall i regionerna

Region Stockholm: 147

Västra Götalandsregionen: 32

Region Skåne: 22

Region Värmland: 21

Region Jönköping: 10

Region Uppsala: 9

Region Halland: 5

Region Örebro län: 4

Region Gävleborg: 2

Region Sörmland: 1

Totalt antal fall: 253

Uppdaterad 2020-03-09 kl 17.12.

Källa: Regionerna & Folkhälsomyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.