Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt dödsfall efter Astra-vaccination

Ett nytt svenskt dödsfall efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin utreds nu, rapporterar SVT Nyheter Väst. Kvinnan, som var i 70-årsåldern, vårdades på Näl i Trollhättan.

En kvinna i 70-årsåldern, som ska ha varit fullt frisk innan hon vaccinerades med Astra Zenecas vaccin, har avlidit, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Några dagar efter att hon vaccinerats fick hon den ovanliga kombinationen blodpropp och låga nivåer av blodplättar, som tidigare rapporterats som ovanliga biverkningar av vaccinet. Kvinnan vårdades på intensivvårdsavdelningen på Näl, men avled i förra veckan.

– Jag kan bekräfta att vi fått in ytterligare en rapport om ett misstänkt dödsfall kopplat till vaccinering under förra veckan, svarar Veronica Arthurson som är enhetschef på Läkemedelsverket i ett sms till SVT Nyheter Väst.

Vaccinet rekommenderas fortfarande till personer över 65 år i Sverige.

Näl har gjort en anmälan till Läkemedelsverket eftersom kvinnan fick en hjärnblödning och nyss hade vaccinerats.

Chefsläkaren Olof Ekre, säger i en nyhetssändning med Ttela att de alltid gör en anmälan om biverkning av läkemedel, oavsett om den är känd sedan tidigare eller inte.

– Och det är det vi har gjort i det här fallet.

– Så fort man har misstanke om en biverkning har varje vårdgivare ansvar att göra en anmälan, säger han.

Han påpekar att det handlar om en misstanke om biverkning, och att Läkemedelsverket behöver utreda fallet, innan man vet om det faktiskt finns ett samband mellan vaccineringen och dödsfallet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.