Nytt asylboende på Stenungsön

ANNONS
|

– Vi är en lägergård med kristna och sociala ambitioner i stadgarna. Det känns väldigt stort för oss, säger Thomas Forslin, ordförande i den ideella baptistanknutna förening som driver Stenungsögården.

I december valdes Stenungsögården ut av Migrationsverket som ett av 24 nya korttidsboenden i Sverige. I dagarna ska de sista detaljerna i avtalet fastställas och de första asylsökandena kan komma att anlända redan nästa vecka.

– Jag har telefonen med mig hela tiden och väntar på att de ska ringa. När de väl ser att det finns ett behov kan det tydligen gå väldigt fort. Vi har personal som brukar jobba hos oss mellan april och september och många av dem vill gärna jobba mer. Så vi har snabb tillgång till folk, säger Thomas Forslin.

ANNONS

De senaste åren har Migrationsverket också bedrivit verksamhet på Tjörnbro park, nära gränsen till Stenungsund. Som mest har drygt 200 flyktingar bott där.

Boendet på Tjörnbro park har varit omdiskuterat, både bland kommunpolitiker och på sociala medier. I november slog polisen till mot tre lägenheter på området och grep sju män som misstänktes ingå i ett kriminellt nätverk. Dessutom har räddningstjänsten på Tjörn haft höjd beredskap på grund av en förmodad hotbild mot boendet. Det har också införts väktarbevakning i den närliggande Ica-affären, en bevakning som Tjörns kommun och Migrationsverket nu strider ekonomiskt om.

Thomas Forslin tror att diskussionen om Tjörnbro park spiller över en aning även på Stenungsögården. Före jul höll han i ett informationsmöte för de boende på Stenungsön, där ett 70-tal personer slöt upp och flera luftade farhågor.

– Det var lugn stämning men det är klart att det finns mycket berättelser om hur negativt det kan bli. Men vi ska försöka jobba mycket med värdskapet och skapa ett mer personligt boende, säger Thomas Forslin.

Han vill understryka att baptiströrelsen enbart har positiva erfarenheter från liknande projekt i andra delar av landet.

– Vi har inte upplevt några störningsproblem. Det handlar ju om vanliga människor som ska komma och bo här, säger han.

ANNONS

I mitten av december fattade Migrationsverket beslut i en upphandling av nya korttidsboenden. 24 anläggningar av totalt ett 70-tal fick besked om att verket ville använda sig av dem, däribland Stenungsögården.

Verkets upphandling har överklagats och kan därför inte omsättas i praktiken än. I väntan på ett avgörande har dock verket möjlighet att skriva tillfälliga avtal vid sidan av upphandlingen, något som förmodligen blir fallet när det gäller Stenungsögården.

ANNONS