Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mia Wallander och Anna Normén ser fram emot att få komma igång med verksamheten på nya Nolhaga parkbad. Bild: Lisa Henricson

Nyrenoverade badhuset i Alingsås öppnar snart

Över ett år försenat öppnar nya Nolhaga parkbad i början av mars. Kommunen vill erbjuda en friskvårdsanläggning som ska passa både barnfamiljer och äldre, motionärer och elitidrottare.

Renoveringen av det gamla badhuset startade redan våren 2016 och från början skulle det vara klart hösten 2017. Men på grund av olika byggtekniska problem drog arbetet ut på tiden. Bland annat hittades mer asbest än vad som var känt i tidigare utredningar. 
Under byggperioden har den kommunala simskoleverksamheten bedrivits på andra ställen och även föreningar och motionärer har fått ta sig utanför kommungränsen för att kunna träna.
– Därför är glädjen extra stor nu när anläggningen snart öppnar. Nu vill vi bara komma igång, säger Jan Wärn, avdelningschef på anläggningar och fritid.

Badhuset har blivit större till ytan, från 7 000 kvadratmeter till 11 000 kvadratmeter, och består nu av flera olika delar. Den tidigare 25-metersbassängen finns kvar men nu finns även en ny undervisningsbassäng, äventyrsdel, och relaxavdelning.
– Vi har gått från simhall till friskvårdsanläggning och vill kunna locka alla, säger enhetschefen Mia Wallander.

Tillsammans med Anna Normén, ansvarig för simskolan, visar hon runt i anläggningen där arbetet nu går in i slutfasen. Den nya undervisningsbassängen har höj- och sänkbar botten och går att dela av så att två grupper kan ha simskoleundervisning samtidigt.
– Det underlättar mycket för oss. Allt är också anpassat för personer med funktionsvariationer, säger Anna Normén.

En trappa upp finns relaxavdelningen, som innehåller allt från ångbastu och badtunna utomhus till upplevelseduschar och fotbad. Från anläggningen har besökarna utsikt över Nolhaga slott och enligt Mia Wallander är tanken att skapa en större upplevelse och locka besökare även från Göteborg och andra kommuner.
– Det blir en helhet med Nolhaga parkbad, slottet och lek- och djurparken. Man ska kunna komma hit och vara här en hel dag, säger hon.

Relaxavdelningen kommer att ha åldersgräns och de som vill besöka den får också betala dyrare entréavgift. Där finns även kafé och konferensrum som företag kommer att ha möjlighet att hyra. 
Att satsa stort på en relaxavdelning var från början ett politiskt beslut och Jan Wärn är nöjd med resultatet.
– Jag tycker att det är jättebra att vi kan erbjuda våra medborgare en modern friskvårdsanläggning, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.