Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnfridsbrott heter den nya lagen som gör det brottsligt att låta sitt barn bevittna våld i hemmet. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Barnfridsbrott heter den nya lagen som gör det brottsligt att låta sitt barn bevittna våld i hemmet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ny lag ska skydda barn som bevittnar våld i nära relationer

Under onsdagen röstade riksdagen igenom den nya lagen om barnfridsbrott som innebär att det blir olagligt att låta ett barn bevittna våld i nära relationer. För polisen i region Väst innebär detta runt 1000 fler barnförhör om året.

Enligt regeringen lever fler än 200 000 barn i Sverige i hem där det förekommer olika former av våld. Tidigare har barn i lagens ögon inte setts som direkta offer för våld mellan sina vårdnadshavare, men detta ska det från och med den första juli i år bli ändring på.

Under onsdagen röstade riksdagen igenom ett lagförslag som innebär att den som utsätter sitt barn för bevittnandet av våld i nära relationer gör sig straffbar.

– Detta kan innebära att fler relationsmisshandlar går till åtal, säger Per-Erik Rinsell, chefsåklagare i åklagarkammaren i Borås.

I praktiken innebär detta enligt Per-Erik Rinsell uppskattningsvis 4000 fler barnförhör om året i hela landet och därmed runt 1000 fler i region Väst.

LÄS MER: BO: Stärk barns rättigheter i kris

Kräver anpassade metoder

Men att förhöra barn är inte samma sak som att förhöra vuxna och det kräver därmed anpassade metoder.

– Det behövs personal med bra kompetens och inte minst speciella förhörsrum som ger en bekväm känsla som inte är lika kalla och ogästvänliga som de vanliga förhörsrummen på polisstationen.

En utmaning i ledet att trappa upp förhören är enligt Per-Erik Linsell det korta tidsspannet mellan omröstningen i riksdagen och införandet av lagen.

– Vi kommer att ha lite svårigheter att ställa om på så kort tid. Det krävs mer resurser för dessa förhör, säger Per-Erik Linsell.

Barnfridsbrott ska brottsrubriceringen, som har sin grund i Barnkonventionen, heta. För den grövre graden kan fängelse på fyra år bli påföljden.

Fakta: Barnfridsbrottet – den nya lagen

Det blir straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds- och sexualbrott, i en nära relation.

Straffet blir fängelse i upp till två år, vid grovt brott fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Särskild straffskala för ringa brott.

Den särskilda rätt till brottsskadeersättning som funnits för barn som bevittnat brott ersätts med samma rätt till skadestånd som alla andra barn som utsätts för brott har.

Lagändringarna träder i kraft den 1 juli 2021.

Källa: Justitiedepartementet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.