Lärarna i hela Mölndal ska bli bättre på informationskunskap. Margareta Guldér är bibliotekarie på Kvarnbyskolan och projektledare för utbildningen. SO-läraren Frida Raupach är positiv till satsningen.
Lärarna i hela Mölndal ska bli bättre på informationskunskap. Margareta Guldér är bibliotekarie på Kvarnbyskolan och projektledare för utbildningen. SO-läraren Frida Raupach är positiv till satsningen.

Nu ska lärarna lära sig it

ANNONS
|

Margareta Guldér är bibliotekarie på Kvarnbyskolan i Mölndal. Hon är projektledare för Skolbibliotek och lärande som satsningen kallas. De 100 000 kronorna kommer från Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Tanken är att pengarna ska räcka till att utbilda alla högstadielärare i Mölndals kommun i informationssökning, källkritik och upphovsrätt.

– Ofta koncentrerar man sig på tekniken när det satsas pengar, men vi vill sätta fokus på pedagogiken, säger Margareta Guldér.

– I dag hittar man nästan all information via internet. Därför är det viktigt att få mer kunskap om vad det är man hittar, varför man hittar en specifik information och hur man värderar den.

ANNONS

Pengarna kommer att användas till att köpa in olika tjänster som till exempel föreläsare. Satsningen ska pågå under 2012 men drar troligtvis igång först till våren.

– Nu är planen att göra enkäter med lärarna för att ta reda på vad de verkligen vill lära sig, säger Margareta Guldér.

– Det roligaste med det här är att vi bibliotekarier uppmärksammas för att vi kan mer än att låna ut böcker och att pengarna kommer någon annanstans ifrån än biblioteksföreningen.

Flera lärare som fått vetskap om satsningen ser fram emot att utbildas på området. En av dem är SO-läraren Frida Raupach. Upphovsrätt och bilder är ett område som hon vill lära sig mer om.

– Vad gäller texter är både vi och eleverna vana vid hur man behandlar källor. Men med bilder är det mer osäkert. Det handlar exempelvis om hur man använder bilder som någon annan har tagit. Det är lätt att se bilder som allmängods.

Hon anser också att det är viktigt med tanke på användandet av sociala medier.

– Det kan vara ett problem. Många fotar varandra och lägger ut materialet på facebook. Men människor riskerar att hamna i sammanhang som de inte vill vara, säger Frida Raupach.

ANNONS

.SE eller Stiftelsen för Internetinfrastruktur som den också kallas är en privat stiftelse som förvaltar den svenska toppdomänen .se. Avkastningen därifrån ger ett årligt överskott på 40 miljoner kronor. Pengarna läggs bland annat i en fond som 2011 delade ut tre miljoner kronor till elva olika projekt. Ett av dem är Skolbibliotek och lärande i Mölndal.

ANNONS