Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Nu är bassängen på Åbybadet öppen igen

Efter stängningen i våras har nu den tillfälliga 25-metersbanan på Åbybadet öppnat. Bassängen är efterlängtad av föreningar och motionärer.

Tidigare var beskedet att bassängen i Mölndal skulle öppna i morgon, men arbetet med att fylla den och rena vattnet gick snabbare än väntat och under veckan har det varit fritt fram att simma. Enligt Birgitta Byrne, administratör på Åbybadet, har det inte varit någon jättestor anstormning, men reaktionerna från besökarna är positiva.
– Folk har varit tålmodiga, men nu är det många som säger äntligen!
Simklubben Mass och andra föreningar har prioriterats när det gäller tider, men det är även öppet för allmänheten dagligen. Mathias Hård af Segerstad är en av dem som tidigare simmade på Åbybadet flera gånger i veckan. Nu är han nu tillbaka för första gången efter stängningen.
– Det är klart att det är mycket bättre med en 50-metersbana. Men det är väldigt lugnt än så länge, så det fungerar.

Även enhetschefen Johan Bjerklund är glad över att det nu finns en fungerande bassäng igen. Men även han understryker att det är en stor försämring gentemot att ha en 50-metersbana.
– Det finns exempelvis inga startpallar eftersom det inte är tillräckligt djupt så Mass behöver ändå träningstider på andra ställen.  
Den utdömda 50-metersbassängen stängdes i våras och från början var planen att placera en ny 25-metersbassäng i den gamla. Men förvaltningen hittade ett enklare och billigare alternativ som innebär att en vägg byggts upp i bassängen och den grunda delen, som fortfarande är i relativt bra skick, används. Lösningen har kostat cirka 1,5–2 miljoner kronor.
– Det blev som vi hade hoppats, men det här är ingen långsiktigt hållbar lösning, säger Thea Wedin, projektchef på fastighetsavdelningen.
Tanken är att den tillfälliga 25-metersbassängen ska fungera i cirka ett år och under den tiden ska en ny provisorisk simhall byggas i närheten av Åbybadet. 

Planen är sedan att riva badet och bygga en helt ny anläggning. Ett förslag som drevs igenom av den tidigare majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, men som kritiserades av den dåvarande oppositionen. 
När det nu har blivit maktskifte och Alliansen ska styra tillsammans med Miljöpartiet uppstår frågan om det beslutet kommer att rivas upp. Kommunalrådet Marcus Claesson (L) vill inte spekulera kring svaret, men betonar att ärendet är ett av Mölndals stads mest komplicerade.
– Vi behöver få en tydligare bild av vad det finns för alternativ och vad det får kosta. Alla partier har lagt in pengar i budgeten, men det räcker inte, säger han.
Frågan ska återigen diskuteras på kommunstyrelsens möte 28 november.