Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nio lastbilar i brand vid Ica i Kungälv

Minst nio lastbilar fattade eld vid Ica i Rollsbo under natten och släckningsarbetet höll på långt in på söndagsförmiddagen. – Fler än tio explosioner hördes, säger ett vittne som GP pratat med.

Vid 00.20 på natten till söndag fick räddningstjänsten larm om att fem lastbilar brann på Icas lager i Ytterby. Men när räddningstjänsten hunnit till platsen, visade det sig att det i stället är nio lastbilar som brinner.

– Räddningstjänsten begränsar så gott det går. De tror att det kommer sprida sig till fler bilar, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral.

Hur så många lastbilar kunnat fatta eld är ännu oklart.

– Det verkar konstigt, helt klart. Det är osäkert om de börjat brinna samtidigt eller om det spridit sig, säger Johan Ljung.

Flera explosioner

Det finns dock ingen spridningsrisk till omkringliggande byggnader, enligt räddningstjänsten.

– Men vi har fullt upp med att släcka redan som det är, säger Carl-Gösta Hermansson, insatsledare för Bohus räddningstjänstförbund.

Enligt boende i området hördes flera explosioner under natten, och fler än tio brandbilar har setts på platsen. 

– Fler än tio explosioner hördes, säger ett vittne som GP pratat med.

Under natten utrymde polisen parkeringen utanför lagret, där en del människor samlats, då en av lastbilarna som fortfarande brann eventuellt innehöll gasbehållare som inte hade exploderat.

Släckningsarbete fram till lunchtid

Vid 06-tiden på söndagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande på platsen och förväntades vara kvar på platsen till lunchtid. 

– Vi har lämnat platsen, men kommer åka tillbaka dit när räddningstjänsten är färdiga med släckningsarbetet, säger Johan Ljung.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand och kommer utföra en teknisk undersökning på platsen så snart som räddningstjänsten godkänt det.

Vid 10-tiden meddelade räddningstjänsten att man snart var klar på platsen, även om det fortfarande inte var helt släckt. 

– Det har varit en mindre återantändning i en dieseltank som envisades, men det finns ingenting kvar att rädda. Det pyr fortfarande och kommer göra under längre tid, så nu väntar vi på att det ska kallna och avsluta så snart som möjligt, säger Fredrik Johansson, insatsledare för Bohus räddningstjänstförbund.