Nidingen riskerar att släckas i sommar

ANNONS
|

- Om inte Nidingens vänner eller någon annan dyker upp och vill ta över den nya fyren på Nidingen, då kommer vi att släcka fyren på sikt. Redan under sommaren kommer vi troligen att släcka fyren, säger Rolf Bertilsson på Sjöfartsverket till Radio P 4 Halland.

Den ideella föreningen Nidingens Vänner har slagit fast att den inte kan åta sig att hålla Nidingens nya fyr i skick. Föreningen sköter redan om de båda gamla dubbelfyrarna och kan inte ensam ta hand om ännu en fyr.

Föreningen saknar de ekonomiska resurserna och även båtar för att komma ut och sköta om fyren.

ANNONS

Nidingens nya fyr har inte längre en funktion för den kommersiella sjöfarten som klarar sig med GPS och satellitnavigation. Sjöfartsverket anser att sjötrafiken klarar sig utan Nidingens fyrljus, men för fritidsbåtar är den fortfarande till viss nytta.

Göteborgs ornitologiska förening sköter om Nidingen och håller den tillgänglig för allmänhet och turism tre år framåt. Enligt ett avtal med Kungsbacka kommun får föreningen en ersättning på 90 000 kronor per år för arbetet. Föreningen åtar sig att städa stränder och övrig mark samt de byggnader som finns på ön. Föreningen ska också informera besökare om kulturhistoria och natur.

Sommaren 2006 öppnades ett vandrarhem på Nidingen, uthyrning förmedlas av Kungsbacka turistbyrå.

Vaktar Hallandskusten
ANNONS