Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Dimming, marinekolog vid länsstyrelsen i Västra Götaland. Bild: Tomas Ohlsson
Anna Dimming, marinekolog vid länsstyrelsen i Västra Götaland. Bild: Tomas Ohlsson

Musselodlingar stängs - för höga halter av alggift

Länsstyrelsens informationscentral för Västerhavet avråder från all självplock av musslor längs Västkusten, och på torsdagsmorgonen beslutade Livsmedelsverket att stänga ner alla musselodlingar tills vidare.

Länsstyrelsen har redan tidigare i sommar varnat för att plocka musslor på västkusten, men de senaste dagarna har en annan slags alg ökat kraftigt, vilka kan producera ett slags nervgift.

– Det är planktonalger av släktet Alexandrium som nu ökar. De förekommer naturligt i våra vatten, men sedan 2014 har halterna av gifterna emellanåt kommit över gränsvärdena, säger Anna Dimming, Marinekolog på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Orsaken tros vara att det varma vädret gynnat algtillväxten.

– Detta kan gå fort, på bara några dagar. Men det kan också fasas ut lika fort eller senare under sommaren. Många som läser om detta tror att man sedan inte kan plocka musslor på hela sommaren, men musslor har ett bra avgiftningssystem, så efter ett tag kan gifthalterna försvinna igen, förklarar Anna Dimming.

Avråder från att plocka själv

Men för närvarande är alltså rådet att låta bli att plocka och äta vilda musslor och att i stället välja de som finns i handeln, då de är kontrollerade och giftfria.

– Livsmedelsverket tar prover kontinuerligt i alla aktiva musselodlingar, och när de svenska musslorna inte kommer ut i handeln så kan man troligtvis hitta från våra grannländer, säger Anna Dimming.

Mer information om aktuellt läge kring gifthalterna återfinns på länsstyrelsens och Livsmedelsverkets hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.