Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

"Mopedligan" tros ha slagit till igen

För drygt tre år sedan dömdes han för 41 inbrott. I höstas släpptes han ur fängelset. Nu ställs en av männen i den så kallade mopedligan inför rätta igen, åter igen misstänkt för inbrott.

Elektronik, sprit, en klocka och smycken till ett sammanlagt värde av 16 000 kronor. Det var vad som stals vid ett bostadsinbrott i Brastad den 28 februari, skriver Bohusläningen

Bland stöldgodset fanns en surfplatta och med hjälp av plattans spårningsfunktion kunde polisen följa dess färd i realtid. Färden gick mot Vårgårda och i en garagebyggnad stannade signalen. Flera poliser anlände kort därefter och inne i garaget påträffades en 40-årig man, tillsammans med två surfplattor och spritflaskor som stämde överens med vad som försvunnit från inbrottet i Brastad. Polisen grep mannen, misstänkt för stöld. I garaget fanns också en moped, vilket polisen misstänkte var det sätt 40-åringen färdats på.

Mannen fördes till polishuset i Uddevalla där han anhölls och senare häktades. Nu har han åtalats, misstänkt för grov stöld, alternativt häleri. Nästa vecka startar rättegången och det är inte första gången mannen ställs inför rätta för bostadsinbrott.

Västsverige drabbades av inbrottsvåg

2013 drabbades Västsverige hårt av en omfattande inbrottsvåg: Vara, Skövde, Falköping, Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg var bara några av kommunerna där inbrotten skedde. Åtskilliga familjer fick sina hem genomsökta och plundrade, inte ens barnens sparbössor lämnades i fred.

– Vi har aldrig haft ett så stort ärende när det gäller inbrott, sa Jörgen Nygren dåvarande presstalesman på polisen i Vänersborg.

Bakom inbrottsvågen stod två män: den nu gripne 40-åringen och en då 22-årig man. De dömdes till fängelse för 41 respektive 30 grova stölder, i ett mål som fick stor uppmärksamhet. Fallet ingick i polisens dåvarande satsning mot bostadsinbrott, Operation Kofot, och var en de dittills största utredningarna som gjorts i Västra Götaland. Över 1 000 föremål hade tagits i beslag, över 200 förhör hölls och förundersökningen var på nära 3 000 sidor.

Läs mer: Så sprängde polisen ligan

Menar att han inte minns något

Så omfattande är inte det nu aktuella åtalet, som bara omfattar ett inbrott och där 40-åringen misstänks vara ensam gärningsman.

– I nuläget är det bara detta han misstänks för. Det har inte framkommit i utredningen att det skulle vara flera inblandade, säger Johanna Maxson.

40-åringen, som dömdes till fyra års fängelse, frigavs villkorligt i oktober förra året. Det innebär att det nya inbrottet skett medan han varit under prövotid.

Mannen har i förhör uppgett att han inte mår bra och inte har någon som helst minnesbild av att han ska ha gjort något inbrott, och kan därför vare sig erkänna eller förneka det brott han misstänks för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.