Mathilda började på universitetet som 16-åring – nu tar hon examen

Redan som 16-åring började Mathilda Bandarian läsa Juristprogrammet på Göteborgs universitet. Nu har hon tagit examen och drömmer om att bli domare eller advokat.
– Det känns som att jag har hela livet framför mig, säger hon.

ANNONS
|

Augusti 2018 och blott 16-åriga vänersborgaren Mathilda Bandarian tog klivet in på Göteborgs universitet för att läsa juristlinjen. Nu, vid en ålder av 21, har hon tagit examen.

– Det känns jättebra. Och väldigt skönt också att vara klar, säger hon.

Hon tycker inte att det har känts konstigt att vara yngre än de andra studenterna, utan känt sig som ”vem som helst” i klassen.

– Det har varit lika svårt och lätt för mig som för alla andra egentligen. Det är klart att utbildningen är svår och så, och det har varit kämpigt emellanåt. Men jag har aldrig känt mig ensam i det, säger Mathilda Bandarian.

ANNONS

Hon är tacksam över att vara färdig med utbildning så tidigt.

– Det känns som att jag har hela livet framför mig, att känna att jag inte sitter här på universitetet när jag är 25, utan jag kan liksom kliva rätt ut i arbetslivet redan i unga 20-årsåldern.

Läste som treåring

Redan i treårsåldern lärde sig Mathilda Bandarian att skriva och läsa.

– Jag hoppade över ett år i förskolan och gick direkt till ettan. Sedan hoppade jag över sjunde klass i högstadiet. Så när jag gick ut gymnasiet var jag två år yngre än de andra, säger Mathilda Bandarian.

Hon berättar att hon alltid haft lätt för sig i skolan. Men det har inte kommit av sig själv.

– Det är nog inte någonting som jag har fått rent naturligt, utan jag har haft stor tur att jag har haft hjälp hemifrån, och föräldrar som alltid har uppmanat mig att läsa. Jag kunde redan läsa och skriva och sånt innan jag började skolan, så jag fick en förstart så att säga.

För henne har stödet från föräldrarna varit avgörande.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man får någon form av stöd om man ska läsa en krävande utbildning, oavsett hur gammal man är.

ANNONS

Lugnare år

Att det var just juristlinjen som gällde för Mathilda Bandarian handlar dels om att hon alltid har varit bra på att uttrycka sig, dels om att hon vill hjälpa människor.

– Och jag kände att juristutbildningen är det sätt jag bäst kan ta tillvara på båda de sakerna, att det är något man gör som hjälper andra som behöver det, men man får också lov att använda sig av sin förmåga att uttrycka sig, på flera olika sätt.

Till sommaren är planen att börja som tingsnotarie på en tingsrätt. Men hon tänker också ta det lite lugnare i år än hon gjort tidigare.

– På ett sätt har jag ju rusat igenom min utbildning lite, och det har gett mig tid nu till att kunna göra annat. Så det kommer nog bli lite mer resor och ledighet framöver. Men jag tänker nog ändå börja jobba, det är nog bara en fördel för mig att börja tjäna ihop pengar och kunna göra sånt jag tycker är kul.

Som det känns nu siktar Mathilda Bandarian på att bli domare i framtiden.

– Men jag är också väldigt lockad av advokatyrket. Det har gått lite fram och tillbaka.

LÄS MER:Claes jobbade på Volvo i 39 år – nu ska han bli undersköterska

LÄS MER:Lärare hyllar nya AI-verktyget – planerar lektion på sekunder

LÄS MER:Hon blir ny rektor för Göteborgs universitet

ANNONS