Det finns både farliga och ofarliga maneter på västkusten.
Det finns både farliga och ofarliga maneter på västkusten.

Maneterna på västkusten – så gör du om du blir bränd

På västkusten finns det flertalet maneter som du kan bränna dig på. Bland annat den nygamla klängmedusan som nu finns i svenska vatten efter att ha varit försvunnen sedan 30-talet.
– Sedan två år tillbaka har det blivit känt att den bränns, och bränns rejält, säger Erland Lettevall utredare för enheten för miljöövervakning på Havs-och vattenmyndigheten.

ANNONS
|

För två år sedan upptäcktes en typ av manet som man inte sett i svenskt vatten sedan 30-talet. Nämligen klängmaneten eller som den mer korrekt benämns, klängmedusan.

– En del av dess livscykeln är en medusa, alltså frisimmande. Och en annan del av livet är den fastsittande som en anemon, därför kallas arten klängmedusa på svenska, säger Erland Lettevall, utredare för enheten för miljöövervakning på Havs-och vattenmyndigheten.

Att maneten bränns är alltså en relativ nyhet i forskarvärlden. Det pågår forskning för att undersöka huruvida det faktiskt finns olika typer av klängmedusan.

– Man brukar kalla det för kryptiska arter, de ser väldigt lika ut men kan vara separata, säger Erland Lettevall.

ANNONS

Sedan upptäckten på Orust har Havs- och vattenmyndigheten registrerat flertalet hängmedusor. Man har ännu inte kunnat slå fast att arten nu har etablerat sig på västkusten.

– Vi kan inte bekräfta det än. Vi har sett den i två år, den finns väldigt lokalt. Den har inte setts någon annanstans än öster om Tjörn, Orust och Mjörn, säger Erland Lettevall.

LÄS MER: Klängmaneten är tillbaka på västkusten

Inte särskilt farlig

Klängmedusan kännetecknas dels av dess ringa storlek, den blir nämligen som störst två centimeter. Vidare är den genomskinlig och har ett kors över själva medusan. Däremot kan den lätt blandas ihop med en annan art.

– Den kan förväxlas med en annan grupp av maneter som heter kammaneter. De är också små och genomskinliga men har inga bränntrådar, säger Erland Lettevall.

Om man inte har några underliggande sjukdomar är inte maneten särskilt farlig. Om man bränner sig på den kan man uppleva rodnad och viss smärta.

– Det kan även gå så långt att man får ryckningar i leder och det mest allvarliga är att man kan få andningssvårigheter.

Undvik ”obskyra metoder”

Kai Knudsen är överläkare och förgiftningsexpert på Sahlgrenska. Han berättar att man i ytterst få fall behöver söka vård när man har blivit bränd av en manet.

ANNONS

– Det ger bara milda symptom i regel. Om man får allmänsymptom eller om man händelsevis skulle få något i ögonen ska man söka vård, men det är väldigt sällan, säger Kai Knudsen.

Han har ett antal handfasta råd till den som har blivit bränd av en manet. Bland annat att man ska spola av med havsvatten istället för kranvatten.

Man ska också i största möjliga mån undvika att gnugga med handduk eller liknande. Vidare finns det en del udda metoder som överläkaren vänder sig emot.

– Man ska även undvika vinäger, urin och andra obskyra metoder, säger Kai Knudsen.

Det gör du när du bränner dig på en manet

  • Skölj bort bränntrådarna med vatten. Använd havsvatten i första hand då kranvatten kan göra att mer gift frisätts.
  • Ibland går bränntrådarna inte att skölja bort. Du kan pröva att skrapa bort trådarna med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett betalkort.
  • Du kan även dra bort trådar med en bred tejp, exempelvis silvertejp.
  • Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera.
  • Gnugga inte med en handduk. Det kan göra att fler nässelceller brister och avger gift.

Källa: 1177 Vårdguiden

De vanligaste maneterna på västkusten
Bild: Björn Källström/Bohuslänningen

Klängmedusa/Klängmanet

grade crossed
De pågår alltjämt forskning på om detta är samma art som hittats tidigare i svenska vatten, eller om det är en separat art.
De vanligaste maneterna på västkusten
Bild: Ciprian Gorga

Öronmanet

grade crossed
En av de absolut vanligaste maneterna i Sverige. Den kan inte bränna men har bränntrådar. Finns även i Östersjön.
De vanligaste maneterna på västkusten
Bild: Karl af Geijerstam

Röd brännmanet

grade crossed
Den vanligaste brännmaneten på västkusten. Även den flest bränner sig på.
De vanligaste maneterna på västkusten
Bild: Lars Alexi/Bohuslänningen

Amerikansk kammanet

grade crossed
Vanliga kammaneter är ofarliga och skimrar i regnbågens färger. Däremot är den amerikanska kammaneten invasiv, och förstör alltså ekosystemen.
De vanligaste maneterna på västkusten
Bild: Privat/Bohuslänningen

Kompassmanet

grade crossed
En rejäl brännmanet som kan ha en diameter på 30 centimeter. De syns oftast på hösten när det blåser mycket på västkusten.
De vanligaste maneterna på västkusten
Bild: Marie Aronsson

Lungmanet

grade crossed
En av de mer ovanliga arterna men kan ibland driva ut till kusterna. De har nässelceller men är för svaga för att människor ska bränna sig på dem.
De vanligaste maneterna på västkusten
Bild: Malene Thyssen

Blå brännmanet

grade crossed
Är oftast blåvit-aktig och bränns även den rejält.Bild: Wikimedia commons

LÄS MER: Se upp i vågorna – brännmaneter invaderar Västkusten

LÄS MER: Ny forskning visar var de giftiga klängmaneterna kommer från

ANNONS