Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 30-årsåldern har begärts häktad misstänkt för mord och grov mordbrand efter storbranden i Halmstad under tisdagskvällen. Bild: Johan Nilsson/TT
En man i 30-årsåldern har begärts häktad misstänkt för mord och grov mordbrand efter storbranden i Halmstad under tisdagskvällen. Bild: Johan Nilsson/TT

Man häktad efter mordbranden i Halmstad

Polisen misstänker att en tidigare konflikt kan ligga bakom det misstänkta knivmordet i Halmstad.
Under fredagen häktades en man i 30-årsåldern misstänkt för brottet men även och för grov mordbrand efter att ytterligare en person anträffades död i brandresterna efter den brand som mannen ska ha anlagt vid platsen.
– Han vidgår i sig att han använt kniv mot en person och skurit den personen utifrån en, som han uppfattat, hotfull situation, säger mannens advokat Otto Hallgren till Hallands-Posten.

Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen som polisen larmades om ett bråk vid ett lägenhetshus i Halmstad.

Vid platsen anträffades polisen en man med stickskador, skador som han senare avled av på sjukhus.

När polisen anlände vid platsen stod det aktuella lägenhetshuset i lågor, och vittnen har beskrivit brandförloppet som våldsamt och hastigt och stora delar av fastigheten blev förstörd.

Oklar dödsorsak

När branden var släckt anträffades ytterligare en oidentifierad person. Enligt polisen var det under onsdagen oklart om personen dött till följd av branden eller någon annan orsak.

Polisens kriminaltekniker och räddningstjänsten befann sig under onsdagseftermiddagen vid flerfamiljshuset i Halmstad där branden bröt ut. Bild: Johan Nilsson/TT
Polisens kriminaltekniker och räddningstjänsten befann sig under onsdagseftermiddagen vid flerfamiljshuset i Halmstad där branden bröt ut. Bild: Johan Nilsson/TT

Efter händelserna greps en man i 30-årsåldern i samband med att han själv under kvällen uppsökte sjukhus.

Dagen efter branden greps och senare anhölls ytterligare två personer misstänkta för mord och grov mordbrand.

Häktad på sannolika skäl

Under fredagen häktades mannen i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mord och grov mordbrand. De två andra personerna som anhölls dagen efter branden släpptes på fri fot redan under torsdagen.

Den misstänkte mannens advokat berättade i samband med häktningsförhandlingen att hans klient medger att han använt kniv mot en person, men att avsikten inte var att döda.

– Han vidgår i sig att han använt kniv mot en person och skurit den personen utifrån en, som han uppfattat, hotfull situation. säger mannens advokat Otto Hallgren till Hallands-Posten.

Advokaten berättar också att mannen medger att han startade branden som bröt ut under tisdagskvällen, men att han förnekar misstankarna om grov mordbrand.

– Han har inte uppfattat att den eld, som han i och för sig påsatte, skulle kunna sprida sig, säger advokaten.

Åklagaren: Eventuell bakomliggande konflikt upprinnelsen

Kammaråklagare Henrik Kindlund berättar för GP att han har noterat att den misstänkte mannen hävdar nödvärn och att det är en invändning som utredningen nu får titta närmare på.

– Det är givetvis något som vi kommer att titta närmare på i förhör och annan bevisning för att se om det finns någon substans i det, säger åklagaren.

Kindlund vill inte gå in på något tänkbart motiv till det misstänkta mordet, men berättar att polisens hypotes är att det funnits en bakomliggande konflikt som kan ha lett fram till knivvåldet.

– Jag uttalar mig inte om motivet, men i det här fallet finns det en bakomliggande konflikt mellan parterna och det är den som vi tror är upprinnelsen till händelsen.

När det gäller personen som hittades i brandresterna är åklagaren än mer förtegen. På frågan om även den personen kan vara en del av konflikten polisen tittar på svarar Kindlund:

– Eftersom vi ännu inte hundraprocentigt har identifierat brottsoffren, någon av dem, vill inte jag gå in på exakt vilken del de kan ha haft i den eventuella konflikten. Men kroppen låg på brandplatsen, och den är svår att identifiera och det är även svårt att utreda dödsorsaken. Det kommer först kunna ske vid en obduktion. I nuläget har vi en målsägande gällande mord och kroppen som hittades senare är målsägande i den grova mordbranden, säger åklagaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.