Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Man död efter att ha skjutits av polis

Mannen som sköts av polis efter en skottlossning utanför Varberg avled på tisdagskvällen av sina skador. Enligt polisen är anhöriga underrättade.

Händelsen började med en trafikolycka på gamla E6 vid Sunnvära, mellan Väröbacka och Åskloster utanför Varberg på tisdagseftermiddagen. En man, i 30-årsåldern, som var inblandad i olyckan steg ut ur sin bil och attackerade, enligt polisen, en medtrafikant med flera slag. När ett vittne försökte gå emellan misshandlade den aggressiva mannen även hen.

Riktar jaktgevär mot polisen – igen

– Då kallas polis till platsen. När patrullen är på plats tar mannen upp ett vapen, riktar det mot polismännen och avlossar ett eller flera skott. Hur många är det för tidigt att säga säkert ännu. Vi är i inledningen av utredningen, säger Hans Lippens.

Den beskjutna patrullen tog skydd och mannen flydde mot rälsen, vilket tvingade polisen att stoppa tågtrafiken på platsen.

När patrullen hann ikapp den misstänkte skytten ska han ännu en gång ha riktat vapnet, troligtvis ett jaktgevär, mot poliserna – som svarade med verkanseld. Mannen träffades, enligt polisens första uppgifter, i armen eller axeln. Han fördes till sjukhus med ambulans och vid 18.30 på tisdagen bekräftade polisen att mannen avlidit av sina skador.

Insatsstyrkan och helikopter sattes in

Ingen polis skadades i händelsen och de involverade polismännen har avslutat sin arbetsdag och blivit erbjudna krisstöd.

– De är väl omhändertagna av kollegor och chefer på Varbergs polisstation. Vi har bra uppföljningsrutiner för den här typen av händelser, säger Hans Lippens.

Insatsen var under en period klassad som "särskild händelse" av polisen och såväl insatsstyrkan som polishelikopter var inblandade.

Flera förundersökningar har inletts efter händelsen. En handlar om försök till mord och en annan om misshandel av de personer som tidigare under dagen attackerades av den nu skjutne mannen. Den särskilda åklagarkammaren har också inlett en förundersökning – det görs rutinmässigt när en polisman avlossat sitt tjänstevapen.

Vid 19.45-tiden på tisdagen kunde den tidigare avstängda tågtrafiken åter passera platsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.