Man anhållen för människorov i Lerum

En man har anhållits för människorov efter att en kvinna under onsdagen misstänks ha tvingats in i en bil i Lerums kommun. I samband med att mannen greps anträffades också den försvunna kvinnan i Lidköping.
– Det finns en misstänkt person som nu sitter anhållen misstänkt för människorov, säger kammaråklagare Andreas Ekengren till GP.

ANNONS
|

Under onsdagen inleddes en omfattande polisinsats i Lerum efter att minst ett vittne såg hur kvinna tvingades in i en mörk bil.

Insatsen inleddes vid 13-tiden och fick sitt avslut först strax innan klockan 23.00 på onsdagskvällen då polisen slog till vid en adress i Lidköping, omkring elva mil från platsen där brottet ska ha påbörjats.

Vid adressen kunde en misstänkt man gripas och den försvunna kvinnan återfanns då samtidigt av polisen.

– Av de uppgifter jag har fått till mig ska det ha rört sig om ett odramatiskt gripande, säger kammaråklagare Andreas Ekengren.

Känd av polisen sedan tidigare

Den misstänkte mannen är i 35-årsåldern och är känd av polisen sedan tidigare och anhölls ett par timmar innan gripandet i sin frånvaro.

ANNONS

Åklagaren berättar fortsatt att mannen och kvinnan sedan tidigare har en personkoppling, men vill inte gå in närmare på hur den ser ut.

– Jag vill i nuläget inte kommentera relationen närmare än så, säger åklagaren.

När insatsen inleddes visste polisen inte identiteten på kvinnan utan hade endast vittnesuppgifter på att en kvinna mot sin vilja fördes bort i en bil.

– Men det fanns vissa uppgifter som gjorde att man ganska snabbt kunde få en bild av vilka personer som händelsen avsåg, exakt hur det gick till vet jag inte men det har skett genom sedvanliga polisiära metoder, säger Andreas Ekengren.

Motivet till brottet, som rubriceras som ett misstänkt människorov är något som just nu utreds av polisen.

– Vi är i ett tidigt skede av utredningen och det ska hållas förhör, och det är något som ska utredas och inget som jag vill kommentera, säger Andreas Ekengren.

Efterlyst bil anträffad

I samband med att kvinnan som är i 25-årsåldern försvann under onsdagen efterlystes en mörk bil som polisen anträffade i samband med gripandet av den misstänkte mannen i Lidköping.

Bilen har tagits i beslag och kommer nu att undersökas av kriminaltekniker.

I utredningen finns det uppgifter om att kvinnan i samband med försvinnandet ska ha utsatts för våld. Förundersökningsledaren Andreas Ekengren vill inte kommentera uppgifterna i detalj, mer än det är något som fortsatts utreds.

ANNONS

Åklagaren vill inte heller kommentera om kvinnan har några skador, utan konstaterar endast att hon inte har drabbats av några livshotande fysiska skador.

Samtidigt som flera förhör med vittnen och personer i de inblandades närhet är inplanerade så kartlägger också polisen vad som hände under de omkring tio timmar kvinnan misstänks ha varit bortrövad mot sin vilja.

Andreas Ekegren berättar att något formellt förhör ännu inte har hållits med den misstänkte, mannen.

ANNONS