Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hannes Lindgren Eriksson har drömt om ett årskort på SJ sedan han var 13-14 år. Nu ska han se till att det blir verklighet. Bild: Privat och Johan Nilsson
Hannes Lindgren Eriksson har drömt om ett årskort på SJ sedan han var 13-14 år. Nu ska han se till att det blir verklighet. Bild: Privat och Johan Nilsson

Många vill hjälpa Hannes att förverkliga tågdrömmen

Massor av meddelanden och tusentals delningar på Facebook. Hannes Lindgren Eriksens idé om hur han skulle bryta sin isolering och kunna uppfylla sin dröm har väckt uppmärksamhet från Umeå till Österrike.
– Jag hade aldrig trott att det skulle bli så stort. Det är det största som har hänt mig, säger han.

Hannes Lindgren Eriksen, 25, bor på ett stödboende i Floda. Han berättar att tiden under coronapandemin har varit jobbig. Hans rörlighet har varit begränsad och han har känt sig isolerad.

– Jag är i riskgrupp eftersom jag har mycket övervikt, så jag vill vara lite försiktig. Jag har suttit hemma mycket, berättar han.

Under torsdagen lade han ut ett inlägg i Facebookgruppen ”Vi som bor i Lerums kommun”, där han berättade om sig själv och att han ville hjälpa till med att panta burkar, göra ärenden eller hjälpa till i folks trädgårdar. Förhoppningen är att han ska tjäna ihop så mycket att han kan köpa ett årskort på SJ.

Har drömt om ett årskort

– Jag har aspergers och många med aspergers har specialintressen och mina specialintressen är tåg och kryssningsfärjor. Jag har åkte en hel del tåg, men aldrig haft årskort. Det är en dröm jag haft sedan jag var 13-14 år.

Hannes Lindgren Eriksen berättar att han i fler år har följt och inspirerats av Jan-Erik Kaisers blogg Årskort Guld SJ. Om han lyckas komma upp i 73 100 kronor som ett årskort kostar är tanken att han ska göra något liknande – resa runt i landet, blogga, stötta och uppmuntra andra med funktionshinder.

Sedan han lade ut sitt inlägg har det strömmat in meddelanden, och på lördagskvällen hade han närmare 150 meddelanden han inte ens hunnit läsa i inkorgen. Folk har hört av sig från Skellefteå, Örebro, Umeå och Skåne. Inlägget har delats ända ned till Österrike och många skriver positiva kommentarer: ”Wow så fantastiskt! Detta värmer i hjärtat.” ”Cool du är! Det kommer gå svinbra!”.

– Jag hade aldrig trott att det skulle bli så stort. Det är det största som har hänt mig, säger Hannes Lindgren Eriksen.

Längtar efter att jobb

Han längtar efter att komma ut och åka tåg, men han ser också fram emot att komma ut och jobba och hjälpa till.

– Det är det jag ser fram allra mest emot, för då känner jag att få göra någonting för pengarna. Jag blir väldigt glad om jag känner att jag får göra någonting själv, och bli aktiverad. Jag har haft lite enklare jobb, men jag har haft svårt att få jobb på grund av mitt funktionshinder.

Från början var förhoppningen att få ihop till sitt årskort till nästa sommar, men redan nu har så många hört av sig att han tänker att det kanske blir tidigare än så.

Vart drömmer du om att åka?

– Jag kommer åka mycket med nattåg, till exempel upp till Umeå eller Luleå, för det tycker jag är jättemysigt. Jag känner mycket av personalen på de tågen också.

Såg en brunbjörn

Han tycker mycket om att sitta i kupén på kvällarna och titta på vyerna. Som på Malmbanan upp mot Abisko, som han åkt några gånger.

– Jag ska åka runt frekvent i hela, hela Sverige. Målet är att åka riktigt mycket. Varje dag i princip. Jag kommer att resa land och rike runt i ett helt år, så det står härliga till.

Han berättar om en resa för ungefär fem år sedan i trakterna av Sävast mellan Luleå och Boden.

– Då såg jag faktiskt en livs levande brunbjörn från tågfönstret. Det är ett härligt tågminne jag bär med mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.