Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lugnt när Lamotte besökte Kronogården

Premiären för SVT:s nya debattprogram "Sverige möts" hölls under onsdagskvällen i Trollhättan. Programmet hade innan det ens sänts rört upp känslorna. Efter att kommunen valde att flytta debatten från stadsdelen Kronogården, valde frilansjournalisten Joakim Lamotte att åka dit på egen hand.

Turerna inför premiären av SVT:s nya satsning har varit flera och från början var tanken att programmet skulle sändas från Kulturhuset Kronan i stadsdelen Kronogården.

Temat för debatten är integration och segregation – och bland gästerna som bjöds in fanns bland andra vänsterpartisten Rossana Dinamarca, som själv är uppvuxen i Kronogården och frilansjournalisten Joakim Lamotte.

Rosanna Dinamarca, V, är själv uppvuxen i Kronogården och har tackat nej till att medverka i SVT:s nya debattprogram "Sverige möts" Bild: Kent Hallgren
Rosanna Dinamarca, V, är själv uppvuxen i Kronogården och har tackat nej till att medverka i SVT:s nya debattprogram "Sverige möts" Bild: Kent Hallgren

Den förstnämnde tackade dock nej och skrev inför debatten i en debattartikel i Ttela att hon inte ville delta i "polariserat pajaseri".

Joakim Lamotte, tackade till skillnad från Dinamarca, ja till inbjudan och fanns även på plats i Kronogården i samband med att det under flera kvällar tidigare i vintras utbröt våldsamma upplopp i stadsdelen.

Under kvällen han befann sig i Kronogården blev han både verbalt och fysiskt attackerad av uppretade personer som ifrågasatte hans syfte med att vara där.

LÄS MER: Stökigt på Kronogården – stor polisinsats vid torget

Dagar innan premiären för "Sverige möts" meddelade kommunen att lokalen i Kulturhusets bibliotek inte längre var tillgänglig. Debatten flyttades därför till Kulturskolan N3 i de mer centrala delarna av Trollhättan, vilket också blev platsen som SVT sände från.

Jorun Collin, projektledare för programmet, har uppgett för SVT Nyheter Väst att kommunens motivering är att en sändning från Kronogården riskerar att stigmatisera stadsdelen ytterligare.

– Rent allmänt så kan jag förstå den rädslan, men vi har ett rigoröst säkerhetstänk kring vår sändning. Jag har svårt att se att vår sändning från Kronogården skulle ha stigmatiserat området. Risken är väl snarare förflyttningen därifrån gör det, säger hon.

Joakim Lamotte meddelade efter beskedet han planerade att befinna sig i Kronogården en halvtimme innan den direktsända debatten hålls i SVT.

”Igår skrev jag att jag kommer återvända till Kronogården på onsdag, och jag håller alltid mina löften. Kommunen kanske kan stoppa SVT från att rapportera, men de kommer inte kunna stoppa mig”, skriver han bland annat i ett inlägg på sin Facebooksida.

Polisen: "Inga ordningsstörningar"

Innan frilansjournalisten dök upp på Kronogårdstorget fanns polisen på plats med stora resurser.

En grupp på tre män i 30-årsåldern suckade när GP frågade dem om vad de tyckte om uppståndelsen.

– Det här är inte bra. Det drar till sig onödig uppmärksamhet. Det ser ut som att vi bor i en krigszon, men så är det inte, så här ser det inte ut i Kronogården, säger en av dem.

Vad gör ni här själva, ska ni vara på torget när Joakim Lamotte kommer hit?

– Vi ska dra och spela kort. Vi vill vara så långt härifrån som möjligt när han kommer, berättade mannen.

När Joakim Lamotte senare anlände samlades runt 20-30 personer runt honom. En bit bort på torget stod utspridda grupper och beaktade hans rapportering från håll. Någon ordningsstörning förekom inte, och när Joakim Lamotte en stund senare lämnade platsen, skingrades också stora delar av det stora polisuppbådet.

Polisen fanns under onsdagskvällen på plats med stora resurser för att ta höjd för eventuella ordningsstörningar. Bild: Anders Ylander
Polisen fanns under onsdagskvällen på plats med stora resurser för att ta höjd för eventuella ordningsstörningar. Bild: Anders Ylander

Vid 21.30-tiden avslutade polisen den kommendering man tillsatte för att ta höjd för att det skulle kunna bli oroligheter i Trollhättan under onsdagskvällen.

"Inga ordningsstörningar har inrapporterats från Kronogården eller vid N3 under kvällen. Polisens arbete har varit proaktivt och trygghetsskapande, och har genomförts av polispatruller, rytteriet och helikoptern", skriver polisen på sin hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.