Bilden är arrangerad.
Bilden är arrangerad.

Lisa sextrakasserades - fick ingen hjälp

ANNONS
|

Sexuella trakasserier på jobbet är en av de allra känsligaste och mest utsatta situationer en anställd kan hamna i. Dessutom är det lätt att hamna i en ord mot ord-situation.

Men det här är inte en historia som ska reda ut exakt vad som hänt eller inte hänt. Det här är en berättelse om hur det kommunala bussbolaget Omnibus på punkt efter punkt brutit mot lagar, regler samt mot Uddevalla kommuns egen policy. Det som det kommunala bolaget är skyldigt att göra när någon slår larm om trakasserier, har bolaget inte gjort, skriver Bohusläningen.

Kommunens policy säger att "det är den utsatte som avgör om beteendet eller handlingen är oönskad och kränkande". Men Omnibus vänder på perspektiven, lägger skulden på den utsatta och slår fallet i från sig.

ANNONS

Vi kallar henne Lisa, en ung tjej som verkligen älskar att köra buss och som inte var rädd att ge sig in i det mansdominerade yrket. Hon fick timanställning som chaufför vid Omnibus i Uddevalla. Men snart skulle drömjobbet förvandlas till en mardröm.

– Jag blev anklagad av kollegor för att ha haft sexuellt umgänge med en arbetsledare för att få fler arbetspass. En kollega ringde till och med hem till andra kollegors fruar och påstod att deras män hade sexuella relationer med mig.

Hon upplever att det var i mars som trakasserierna började. I början av maj vände hon sig till personalchefen för att få hjälp, men inget hände. Inget som förändrade Lisas situation på arbetsplatsen.

Veckor och månader gick utan att något hände, säger hon.

– Jag hoppades förstås att de skulle ta tag i det. Det är inte okej att man blir utsatt för sånt här bara för att man är en ung tjej i en mansdominerad värld.

Men reaktionen från personalchefen blev inte den Lisa hoppats på. Hon säger att han bara ryckte på axlarna och sa att han skulle fundera på vad han skulle göra.

– En vecka efter att jag pratat med chefen gick jag in och frågade vad han gjort, säger Lisa. Svaret jag fick då var att han ännu inte pratat med den person som spred ryktena om mig. Chefen hade inte funderat färdigt än.

ANNONS

Personalchefen avböjer att kommentera ärendet när Bohusläningen ringer. Han hänvisar till vd och styrelse.

– Det är ett styrelsebeslut att bara vd och styrelse pratar med media, säger han.

Lisa hoppades att ryktena skulle dö ut, att det skulle bli tyst. Men i stället, menar hon, eskalerade problemen. Hon blev kallad hora, slampa och dålig busschaufför och med sms-meddelanden via telefon och fler rykten om förhållanden. En kollega som ställt upp som stöd ska också ha dragits in i härvan och får nu sms-meddelanden med lydelsen att han har sex med Lisa och kallas även pedofil. Dessa meddelanden har också polisanmälts.

– Det känns för jävligt, att den ende som ställt upp och stöttat mig dras in i det här och blir utsatt, säger hon och visar några av de sms arbetskamraten fått, vilka är sända från ett oregistrerat telefonnummer där ingen svarar.

Claes Barkebo, vd för Uddevalla Omnibus, är den som ska svara på medias frågor. Men trots det vill han inte kommentera Lisas uppgifter om trakasserier. I stället säger han att man avvaktar polisutredningen för att kunna vidta rätt åtgärder. Han säger att man enbart agerar på fakta och att det är polisens sak att ta fram fakta.

ANNONS

– Vi kan inte agera som utredare, säger han. Jag vet att det kommit ett antal sms med fula ord. Men vet inte vem som skickat dem. Om det är en anställd som ligger bakom måste vi naturligt agera.

Att kommunens policy tydligt säger att arbetsgivaren ska agera snabbt och dokumentera allt utredningsarbete samt undvika skvaller och prat som kan leda till allmän oro, nämner han inte.

Några övriga trakasserier säger han sig dessutom inte känna till.

Lisa har känt sig både trakasserad, utfryst och hotad på arbetsplatsen. Hon berättar att vid några tillfällen har hon varit riktigt rädd när hon parkerat bussen på kvällen.

– Det är obehagligt, jag känner mig inte trygg och jag blir nästan lite nojig över vilka som ligger bakom meddelandena. Man misstänker ju alla till slut.

Lisa har kunnat namnge en person som utsatt henne för trakasserierna, men hon vet inte om det är bara den personen eller om fler är inblandade.

Eftersom inget hände berättar Lisa att hon, förutom att polisanmäla trakasserierna, gick vidare till vd:n, Claes Barkebo. Hon säger att hon vädjade om hjälp.

– Jag frågade honom om det inte var dags att agera. Fick då svaret att jag inte har med saken att göra och att detta är ett problem mellan den som spridit ryktena och personalbeordraren, vilket jag ifrågasätter. Men jag får inget bättre svar än att om detta problem inte försvinner så påbörjas ett nytt ärende, säger Lisa.

ANNONS

När Bohusläningen frågar Claes Barkebo om Lisa fått det stöd som Uddevalla kommun har i sin policy om trakasserier på arbetsplatsen, svarar han att man i Omnibus anlitar Hälsobolaget i de lägen man anser att det behövs.

Har kvinnan som säger sig ha utsatts för trakasserier fått den hjälpen?

– Vi jobbar utifrån fakta, säger Claes Barkebo. Det är en före detta anställd som säger att hon utsatts. Jag kan inte svara på det, jag vill inte svara på det innan polisutredningen är klar.

Lisa själv säger att hon inte erbjudits någon hjälp eller stöttning.

Har ni pratat med den person som Lisa utpekat att hon trakasserats av?

– Det kan jag inte kommentera. Det vill jag inte kommentera, säger han.

Bohusläningen berättar för Claes Barkebo att Lisa bandat ett samtal med sin personalchef, där hon vädjar om hjälp och åtgärder, men detta vill inte vd:n kommentera. Han frågar istället om personalchefen fått veta om att samtalet bandats och undrar även om det är lagligt spela in ett samtal utan att berätta.

Läs utdrag ur det bandade samtalet här

Bohusläningen informerar honom om att det helt lagligt att banda ett samtal där man själv är en part, däremot är det olagligt om man själv inte deltar i samtalet.

ANNONS

Bohusläningen läser upp det som sagts vid samtalet och vill ha kommentarer kring att personalchefen använder en ton som Lisa uppfattar som hånfull och raljerande och att hon inte tycker sig få svar på sina frågor. Att hon känner sig utlämnad och till och med rädd och att hon inte känner något stöd av sin ledning.

Vd:n ber att få prata med personalchefen och återkomma med kommentarer. Efter påstötning återkommer han senare med ett mejl där han skriver:

"Detta är min kommentar; Jag kommenterar inte personalärenden i media. Händelsen är polisanmäld och jag avvaktar deras utredning, för att basera åtaganden från vår sida på fakta.

Beträffande den bandinspelning med vår personalchef som du hänvisar till har jag inte beretts möjlighet att lyssna på densamma och kan därför inte kommentera denna. Som jag tidigare nämnt har Uddevalla Omnibus beredskap för insatser vid kränkning och trakasserier på arbetsplatsen i form av handledning och individstöd i samarbete med Leg. psykolog och sköterska."

Efter första kontakterna med personalchefen och vd:n vände sig Lisa till sitt fackförbund, Kommunal. Inte heller där fick hon hjälp. Hon säger själv att beskedet hon fick var att då hon bara var timanställd kunde inte facket göra så mycket för henne.

ANNONS

Tre gånger har hon polisanmält trakasserierna, den sista gången så sent som i början av september. Två av anmälningarna är nedlagda, den tredje har hon ännu inte fått svar på.

I dag har hon sagt upp sig från sitt jobb, gått ur facket, och börjat se sig om efter ett annat jobb.

Läs också: "Arbetsgivaren har alltid ett ansvar"

Lagrum: Diskrimineringslagen, Brottsbalken, Arbetsmiljölagen.

Rutiner för den som blivit utsatt: Den som blivit utsatt för trakasserier skall vända sig till sin arbetsledare. Ärendet handläggs konfidentiellt och snabbt.

Exempel på trakasserier: Fysiskt, verbalt, ickeverbalt uppträdande, nedsättande tillmälen, vissla stirram kränkande gester, förlöjligande eller förnedrande uppförande. Observera att det är den utsatte som avgör om beteendet eller handlingen är oönskad och kränkande.

Rutiner för arbetsledare: Senast 30 dagar efter att ärendet blivit känt hos arbetsgivaren skall den som trakasserat kallas till samtal hos arbetsledaren eller personalbehandlaren. Är trakasserierna klarlagda uppmanas personen att omedelbart upphöra med trakasserierna. Inom 90 dagar kallas till uppföljningssamtal. Fortsätter trakasserierna kan sanktioner bli aktuella för den som trakasserar.

Förfarande vid utredning av trakasserier: Agera snabbt. Dokumentera allt utredningsarbete. Undvik skvaller och prat som kan leda till allmän oro. Begränsa antalet deltagare. Klargör vilka som är inblandade. Klargör konsekvenserna för de inblandade. Klargör konsekvenserna om problemet ej blir löst. Stödåtgärder för de inblandade, samtal. Avsluta processen.

Diskrimineringslagen säger om trakasserier: Trakasserier måste utredas och åtgärdas. Om du upplever att du har blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier i samband med arbetet, måste din arbetsgivare utreda händelsen. Din arbetsgivare är också skyldig att ta till de åtgärder som krävs för att trakasserier inte ska förekomma i framtiden. Arbetsgivarens skyldighet gäller för alla, även dem som utför arbete som inhyrd eller inlånad arbetskraft.

ANNONS