Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna vill rensa upp västkusten

200 miljoner kronor ska gå till att städa upp stränder från skräp. Det förslaget lämnar Liberalerna till höstbudgeten. Och Bohuslän väntas få en stor del av kakan.

– De senaste två åren har vi lagt förslag på att avsätta pengar till liknande åtgärder. Nu friserar vi upp det ytterligare. Vi har lagt in ett förslag om att 200 miljoner kronor ska betalas ut för fyra år framåt, säger riksdagsledamoten Lars Tysklind (L).

Han berättar att Bohusläns kust är hårt drabbad av nedskräpning, detta på grund av det geografiska läget och de omgivande strömmarna. En stor bov i dramat är plasten som skadar djurliv och hav. Han menar att det därför är viktigt att satsa mer pengar på strandskyddet. 
– De pengarna vi lämnar förslag om ska vara helt riktade åt dessa åtgärder. Det ska gälla för hela landet men om vi tittar längs våra kuster så är norra Bohuslän värst drabbat. Där hamnar mycket skräp. Det syns stora drivor längs stränderna vilket är oerhört tråkigt. 

Enligt förslaget ska kommuner kunna söka bidrag hos Havs- och Vattenmyndigheten som ska ansvara för pengarna. I dagsläget är det kommunerna som ansvarar för renhållningen på deras stränder. Lars Tysklind säger att förslaget ska ses som en ren miljöåtgärd, även om det även leder till fler jobbmöjligheter.  
– Att städa upp stränderna är ett resurskrävande jobb, så det skulle bli en bra bieffekt. 

Han tycker att det vore bra om renhållningsansvaret även låg på en nationell nivå.
– Det vore bra om det inte bara ligger på kommunerna. De mindre kommunerna har inte de resurser som krävs. Det är inte så att det bara är de lokala ortsborna som skräpar ner på sina stränder. Det är ett större problem än så. 
– Denna fråga är så pass angelägen och viktig att övriga partier borde tycka att det är ett bra förslag. 

Och han får medhåll från Miljöpartiet. Emma Nohrén (MP) är riksdagsledamot och är positiv till förslaget. Hon säger att kustkommunerna behöver mer stöd för strandskydd men att det samtidigt skulle behövas en striktare avfallspolitik inom EU.
– Nu har jag inte tagit del av Liberalernas förslag än, men allt arbete som främjar en positiv havsmiljö är bra. Men det är också viktigt att arbetet bedrivs på rätt sätt. Det handlar inte alltid om att avsätta en viss mängd pengar, utan snarare vad det är man gör, säger Emma Nohrén. 

Beslut om budget kommer att fattas av riksdagen i december. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.