Stormöte i Kungälv efter nya ras

Efter onsdagens jordskred i Lökeberg, utanför Kungälv, inträffade under torsdagen nya ras i kanterna av området. Byggarbetare på plats fick avbryta sitt arbete och vakter har tillkallats för att vakta avspärrningarna. Representanter från berörda myndigheter höll under torsdagseftermiddagen möte gällande händelsen.
– Vi kan konstatera att området fortfarande inte är stabilt, säger räddningsledare Fredrik Johansson.

ANNONS
|

En jordremsa på 400 meter rasade ner i havet efter ett jordskred i Lökeberg utanför Kungälv på onsdagen. En mindre byggnad skadades i samband med skredet. Ett område på 500 x 500 meter är nu avspärrat och kommer fortsätta att vara det minst ett dygn framöver.

På fredagen är räddningstjänsten återigen på plats för att göra undersökningar på platsen.

På torsdagseftermiddagen höll räddningstjänsten möte tillsammans med representanter från Statens geotekniska institut (SGI), kommunen, Länsstyrelsen med flera. Under mötet konstaterades att området fortfarande inte är stabilt.

– Vi kan konstatera att området fortfarande inte är stabilt men det finns ingen överhängande ytterligare rasrisk, men kanterna är fortfarande inte stabila, sa Fredrik Johansson, räddningsledare då.

ANNONS

Har det gått att fastställa orsaken till skredet?

– Nej det har vi inte, vi har försökt komma fram till vad vi ska göra framgent, säger Fredrik Johansson.

Det pågick ett stabiliseringsarbete inför kommande byggnationer på platsen då jordskredet inträffade. Enligt GP:s reporter som var på plats i Lökeberg på torsdagen ska byggbolaget som arbetade på platsen då skredet inträffade, Keller, deltagit på mötet.

Robert Thurner, vd på Keller, ger inga kommentarer.

– Jag har ingenting att säga, säger han.

Vakter vid avspärrningen

Inom det avspärrade området ligger flera mindre fastigheter.

– Det står två Securitas-vakter och vaktar avspärrningarna så att inte folk ska ta sig in. Det har varit flera personer som är nyfikna och går fram. Avspärrningarna är precis vid en brygga så folk har gått ut på den för att se vad som har hänt, säger Lisa Axelsson, GP:s reporter som var på plats i området på torsdagen.

En granne som GP pratar med menar att han av respekt till familjen inte vill medverka med namn och bild.

– Man känner för familjen, det är helt fruktansvärt. Nu verkar det ju som att de har hittat någon annanstans att ta vägen, men det är klart att man hade öppnat sitt hem om det hade behövts, säger han.

ANNONS

En annan person som går ut på bryggan för att titta på skredet säger han bor en liten bit bort.

– Jag märkte inte av skredet själv, utan det var först när folk började ringa och frågade mig vad det är som händer som jag läste om det. Jag var tvungen att gå ner och titta. Mitt hus ligger på berget så jag är inte orolig personligen. Men det är klart, hade huset inte gjort det hade jag nog varit det.

Hundar fastnade

Onsdagsmorgonens skred tvingade byggarbetare att snabbt fly jordmassorna. Två hundar fastnade i skredet men kunde senare räddas.

Enligt räddningstjänsten sker det nu nya ras i kanterna av det drabbade området, vilket GT var först med att rapportera om.

– Det är farligt att röra sig där nu, säger Karin Odén, geotekniker och tjänsteman i beredskap vid Statens geotekniska institut, SGI, till tidningen.

Räddningstjänsten uppmanar därför allmänheten att respektera avspärrningarna.

Geotekniker på plats

Geotekniker har varit på plats i området sedan torsdagsmorgonen för att genomföra undersökningar i området tillsammans med räddningstjänsten. Man kommer bland annat fotografera området med drönare, för att få mer information.

– Vi kommer se över området och se vad som händer där nu helt enkelt, om det rör sig eller inte och om avspärrningarna är tillräckliga, säger Karin Odén.

ANNONS

Fortsätter rasa

Räddningstjänsten spärrade under onsdagen av området. Det är oklart exakt hur stor massan som rasat ner i havet är. Inledningsvis var uppgiften att det rörde sig om en 400 meter lång remsa. Enligt SGI handlar det om en massa på 150 x 200 meter.

Anna Kylén vid Bohus Räddningstjänstförbund och var på plats tillsammans med kollegor från räddningstjänsten i Lökeberg på torsdagen. De undersöker området tillsammans med geoteknikerna.

Hon uppskattar att det avspärrade området är ungefär 500 x 500 meter stort och berättar att räddningstjänsten hittills inte behövt spärra av ett större område.

– Nej man har inte gjort någonting på plats mer än att kolla och undersöka hur det ser ut och om leran rört sig sedan vi lämnade igår, säger Anna Kylén.

ANNONS