Ladugård med 200 kor i brinner

Under natten larmades räddningstjänsten om en ladugårdsbrand i Karlsborg. Branden var fullt utvecklad och uppemot 80 kor ska ha brunnit inne.
– Det vi vet i nuläget är att mellan 70 och 80 djur är innebrända i den brandansatta delen av byggnaden, säger Ulf Seglert, inre befäl vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Larmet kom in runt klockan 02.50, natten mot onsdag. Enligt Patrik Svensson, teamledare vid SOS Alarm, skulle det finnas risk för spridning till intilliggande byggnader. Totalt ska drygt 200 kor befunnit sig i ladugården när branden bröt ut.

– Det jag fått till mig är att det brinner kraftigt och att det finns en viss hotbild mot några byggnader intill, samt att man håller på att evakuera korna, säger Svensson klockan 03.20.

Utöver räddningstjänsten tillkallades både polis och ambulans, men det fanns inga uppgifter om några personskador.

Byggnaden delvis övertänd

Enligt Ulf Seglert, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg, var åtminstone en del av ladugården övertänd.

ANNONS

– Vi har tre styrkor på plats som arbetar med att begränsa branden till den byggnad den starta i, säger Ulf Seglert under onsdagsmorgonen.

Kommer det gå att evakuera korna?

– Det går inte att evakuera ur den del som är övertänd, däremot ska det vara en del kor som kommit loss och ut ur byggnaden. De går nu omkring i omgivningen. Men om de kommer från samma del av byggnaden det brinner mest i vet jag inte, säger Seglert.

Enligt det inre befälet beräknades räddningsarbetet pågå under en längre tid.

– Säkert fem-sex timmar till, grovt räknat. Det kommer nog pågå till någon gång framåt förmiddagen, säger Seglert runt klockan 03.45.

Mellan 70 och 80 kor döda

Klockan 04.30, tidig onsdagsmorgon, meddelade räddningstjänsten att mellan 70 och 80 kor har brunnit inne. Man arbetade fortsatt för att branden inte ska spridas till övriga delar av byggnaden, där resterande kossor fortfarande inte hade evakuerats.

– Det finns en brandvägg man försöker hålla, och vad det verkar i nuläget kommer man lyckas, säger Seglert och fortsätter:

– I den del det inte brinner mjölkar lantbrukaren nu sina kor. Skulle man välja att evakuera dem kommer det ta drygt 30 minuter, men man har hittills gjort bedömningen att de kan vara kvar i byggnaden.

ANNONS

Enligt Magnus Schildt, vakthavande befäl vid polisregion Väst, har en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet inletts. För tillfället finns det ingen misstänkt i ärendet.

Efterbevakning i flera timmar

Ett par timmar senare brann ladugården fortfarande, men branden ska vara under kontroll enligt räddningstjänsten Östra Skaraborg.

– Vi har börjat trappa ner lite, men vi kommer ha personal på plats inpå förmiddagen, säger Erik Lyckebäck, räddningschef i beredskap i Östra Skaraborg vid 6.30.

Han meddelade att det förmodligen inte kommer gå att släcka branden. Under morgonen tog en grävmaskin bort brinnande material, för att fortsatt undvika att det började brinna i oskadade delar av ladugården.

– Man får låta det brinna ut, säger Erik Lyckebäck.

Räddningstjänstens insats kunde avslutas vid 08.40, men personal var kvar på platsen för efterbevakning.

– Förmodligen kommer vi överlämna till fastighetsägaren vid 14-tiden, säger Henrik Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg under onsdagen.

ANNONS