Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bilden är en arkivbild.  Bild: Gorm, Kallestad
Bilden är en arkivbild. Bild: Gorm, Kallestad

Kyrkoherde vägrar viga samkönade par

Mölndals nya kyrkoherde, Carl Sjögren, vill inte viga homosexuella par. Efter en intervju i Mölndals-Posten har han fått en hel del kritik på sociala medier.
– Jag anser att äktenskapet är för man och kvinna, säger han till tidningen.

Företrädaren och nuvarande biskopen Susanne Rappmann engagerade sig i hbtq-frågor, men Mölndals nya kyrkoherde Carl Sjögren, som tillträdde den första september, kommer inte att viga samkönade par.

I en intervju med tidningen Mölndals-Posten berättade han om sin syn på äktenskap, som han anser är för man och kvinna.

– Svenska kyrkan har ju numera två olika äktenskapssyner, där båda är accepterade. Men jag anser att äktenskapet är för man och kvinna. Samtidigt är det väldigt tydligt att vi inte ska diskriminera. De samkönade par som vill vigas här ska få en jättefin vigsel, men jag kommer inte att förrätta de vigslarna, säger Carl Sjögren till tidningen.

Kritiseras i sociala medier

Han har efter intervjun fått en del kritik på sociala medier, vilket SVT rapporterat om. Carl Sjögren säger till kanalen att han förstår reaktionerna, men menar att grundfrågan handlar om ifall äktenskapet alltid ska vara en förening mellan en man och en kvinna.

– Jag menar att det är viktigt att det är så. Men jag är jätteglad att det finns många i mitt arbetslag som inte tycker som jag, säger han till SVT.

Präster inom Svenska Kyrkan har vigselrätt, men inte vigselskyldighet, vilket innebär att de är upp till prästerna själva att välja vilka par de vill viga. Enligt Svenska kyrkans regler får en prästs inställning till samkönade äktenskap inte påverka om personen anställs eller inte.

Har följt kyrkans regler

Enligt Eva Forsell Aronsson, ordförande i Mölndals pastorats kyrkoråd, har man följt kyrkans regler när Carl Sjögren anställdes och tillsättningen av honom ska inte ses som en förändrad riktning inom pastoratet.

– Detta är ett tecken på att vi inom kyrkan klarar att härbärgera alla typer av åsikter i den här typen av frågor. Att vi kan rymma många olika människor med många olika åsikter, säger hon till SVT.

GP har varit i kontakt med Carl Sjögren som inte vill ge någon ytterligare kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.