Lisa Andersson (M), ledamot i Kungsbackas kommunstyrelse, föreslog att införa en klädpolicy för kommunanställda för att man ska kunna identifiera vem det är man träffar, det vill säga att personen inte ska bära något klädesplagg som döljer ansiktet.
Lisa Andersson (M), ledamot i Kungsbackas kommunstyrelse, föreslog att införa en klädpolicy för kommunanställda för att man ska kunna identifiera vem det är man träffar, det vill säga att personen inte ska bära något klädesplagg som döljer ansiktet. Bild: TT/Kungsbacka kommun

Kungsbackamoderater backar om klädkod

Moderaterna i Kungsbacka ville införa klädpolicy för kommunanställda. Något som tolkats av många som ett slöjförbud. Efter att frågan utretts backar nu partiet från förslaget.

ANNONS
|

Initiativet att utreda ett ”styrdokument för klädsel” bland kommunanställda i Kungsbacka kom från Moderaterna i våras. Nu är utredningen klar och slår fast att en kommunal klädkod inte är aktuell, vilket Kungsbacka-Posten var först med att rapportera.

Som skäl till att utreda frågan angavs att det finns en diskussion i kommunen och runt om i landet om vilka klädesplagg som är acceptabla att bära som anställd eller deltagande i någon av kommunens verksamheter. Initiativtagaren, Lisa Andersson (M), ansåg att det är självklart att man ska kunna identifiera vem det är man träffar, det vill säga att personen inte ska bära något klädesplagg som döljer ansiktet.

ANNONS

LÄS MER: Alliansen vill utreda klädpolicy för anställda

Krockar med diskrimineringslagen

Utredningen pekar på en rad problem med förslaget. Bland annat att det är överflödigt, att det krockar med diskrimineringslagen, att det blir svårt att efterleva, att det inte bidrar till att Kungsbacka kommun uppfattas som en attraktiv och modern arbetsgivare och att det är en liten fråga.

Frågan har behandlats av kommunstyrelsens arbetsutskott som går på utredningens förslag: Att inte införa något styrdokument men att chefer och personal ska reflektera och prata om lämplig och olämplig klädsel på varje arbetsplats.

Initiativtagaren till förslaget om en neutral klädsel, Lisa Andersson (M), är ändå nöjd.

– Jag är nöjd att vi har diskuterat frågan och uppmanas att fortsätta att hålla diskussionen levande, säger Lisa Andersson (M).

Var det inte onödigt att väcka frågan när det visar sig finnas så många hinder?

– Nej, det tycker jag inte. Det har gjort att vi diskuterat det och kommer göra det igen. Vissa har svårt för att prata om det för att man lätt klassas som rasist om man gör det. Men vi måste kunna prata om allt.

Kom efter SD:s förslag

Initiativet till ett styrdokument för enhetlig klädsel kom efter att Sverigedemokraterna i Kungsbacka i våras drev på för att införa klädkoder för att motverka kvinnoförtryck.

ANNONS

Vissa menar att förslaget handlade om att stoppa flykten av väljare till SD. Ligger det något i det?

– Nej, det gör det inte. Jag lägger mina förslag utifrån mina värderingar. Om det liknar ett annat partis värderingar så får det föra det men det är mina förslag. Det skulle bli tokigt om jag lät bli bara för att någon annan tycker som jag, säger Lisa Andersson (M).

Oppositionsrådet Eva Borg (S), är glad över att förslaget inte ser ut att bli verklighet.

– Det här är en ickefråga. Om någon har en olämplig klädsel på sig så pratar man om det. Man behöver inte den här typen av klädkoder. Vi har mycket annat här i Kungsbacka att lägga tid och kraft på.

Förslaget kommer även att tas upp på kommunstyrelsens nästa möte i slutet av månaden.

ANNONS