Epidemiakuten på Kungälvs sjukhus har nyligen bytt lokaler.
Epidemiakuten på Kungälvs sjukhus har nyligen bytt lokaler. Bild: Fredrik Hofflander/Göteborgs-Posten

Kommunal lade skyddsstopp på Kungälvs sjukhus – trädde aldrig i kraft

När covidpatienter blandades med andra akutpatienter på Kungälvs sjukhus drog facket i handbromsen. Kommunal hävdar att de lade ett skyddsstopp, något sjukhuset dementerar.
– Det här var en avgränsad händelse och vi gick in direkt med åtgärder, säger Katarina Andersson, tillförordnad sjukhusdirektör på Sjukhusen i väster.

ANNONS
|

Kungälvs sjukhus har under coronautbrottet haft en särskild avdelning som kallas epidemiakuten, där man behandlar covidpatienter. På den avdelningen kan man isolera patienterna med egna rum på säkert ett sätt.

Sjukhusledningen meddelade senare att de ville att avdelningen skulle flytta. Detta till följd av ett minskat behov av inneliggande patienter och IVA-platser.

– Patientgruppen har minskat och bemanningen ska säkras när de akutsökande kan samlas vid en akutmottagning i stället för två. Det har att göra med att vi vill hitta tillbaka till de vägarna vi hade tidigare, säger Katarina Andersson, tillförordnad sjukhusdirektör på Sjukhusen i väster.

LÄS MER: Svaret alla väntar på – smittar coronaviruset i luften?

ANNONS

Blandade covidpatienter med andra patienter

I slutet av förra veckan flyttades covidpatienterna till den vanliga akuten på sjukhuset där även patienter utan covidsymptom vårdas. Trots riskanalyser som gör gällande att denna förflyttning skulle innebära risker, valde man att flytta.

– En risk- och konsekvensanalys är till för att fånga upp alla eventuella risker för att vi ska kunna förebygga dem. Man tar upp alla de eventuella svårigheter och sedan skapar man rutiner för det. Det är det arbetet vi har gjort i förra veckan, säger Katarina Andersson.

Borde man inte kunna förutse de det skulle uppstå komplikationer innan man har flyttat in i de nya lokalerna?

– Det här var en avgränsad händelse, allt kan man inte förutse. Vi gick in direkt med åtgärder och det viktigaste är att vi har en dialog kring det, säger Katarina Andersson.

Kommunal lade skyddstopp

Under måndagsmorgonen meddelade Kommunals huvudmän att de utlyst ett skyddsstopp. Detta på grund av att man helt enkelt inte kunde säkerställa personalens trygghet.

– Under helgen har personal sagt att de misstänkta covid-19-patienterna gått ut i korridoren på akutmottagningen, säger Michael Hennler, ordförande i Kommunal i sektion Kungälv, och fortsätter:

– Personalen uttryckte att var en väldigt jobbig helg, de hade haft många larm och liknande. Då hade de inte kunnat tillgodose att de här patienterna var kvar på rummet.

ANNONS

Det här innebär skyddsstopp

Om det finns risker som innebär ”omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa” som inte åtgärdas av arbetsgivaren, kan skyddsombudet bestämma att arbetet ska avbrytas i avvaktan på ställningstagande från Arbetsmiljöverket (6 kap. 7 §). I vardagligt tal kallar vi det för skyddsstopp.

Källa: Sveriges läkarförbund.

Kommunal menade då att den risken var så pass stor att man alltså lade ett skyddsstopp under kvälls- och nattetid. Stoppet var tänkt att gälla mellan 16-07 till på fredag.

Anledningen till att det skulle gälla till fredag var att epidemiakuten då får en egen avdelning på Kungälvs sjukhus som är avskilt från resten av akutmottagningen.

– På grund av att de lokalerna som de ska in i har varit kontor saknas det syrgas och liknande som man behöver ha på rummen och det kommer ta till på fredag innan de här rummen är helt omställda till patientvård, säger Michael Hennler.

Delade meningar om det var ett skyddsstopp

Från Kungälvs sjukhus sida dementerar man starkt att ett skyddsstopp har rått. Det ska åtminstone inte ha trätt i kraft och Katarina Andersson beskriver händelsen mer som en diskussion om hur de skulle lösa situationen.

– Vi hade en dialog i måndags utifrån att det var en ansträngd situation under en period under helgen. Gällande skyddsombudsstopp har det inte verkställts. Det tillskapades åtgärder, det är ingen som vill att det ska vara ansträngt varken för medarbetare eller patientsäkerhet, säger hon.

Sedan tog sjukhusledningen med hjälp av Arbetsmiljöverket och de fackliga fram lösningar. Lösningen blev att förstärka personalstyrkan på kvälls- och nattetid med ytterligare två personer.

ANNONS

Dessa är tänkta att hålla koll på att covidpatienterna inte är i närheten av andra patienter eller sjukvårdspersonal från andra delar av sjukhuset.

– Vi landade i att den här åtgärden räcker gott, säger Katarina Andersson.

Är du trygg i den åtgärden?

– Absolut, och det var vi alla överens om, säger Katarina Andersson.

LÄS MER: Antikroppstest i Västra Götaland till hösten

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS