Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Katten Birk kom hem skjuten – fick avlivas

I onsdags kväll kom katten Birk hem halt efter att ha varit försvunnen i ett par dagar. När veterinären konstaterade vad som orsakat hans skada kunde matte Annelie Rosén knappt tro det. Han hade blivit skjuten med hagelgevär, och var så illa däran att han fick avlivas.

När Birk inte kom hem till familjen i Fjärås utanför Kungsbacka i tisdags var det ingen som kunde ana den verkliga orsaken. Först på onsdagskvällen kom han haltandes längs vägen.

Familjen ringde veterinären som genast misstänkte att Birk hade blivit biten av en annan katt. Men efter att ha röntgat honom kunde de konstatera att så inte var fallet.

– När veterinären ringde och sa att han hade blivit skjuten kunde jag först inte fatta att det var sant. Jag trodde nog inte riktigt på det förrän jag hade sett röntgenplåtarna. Vi vet inte hur många skott han träffats av, men han hade sex kulor kvar i benet. Veterinären bedömde att de kom från ett hagelgevär, säger Birks matte Annelie Rosén.

LÄS MER: Polisen utreder kattförsvinnanden på Hisingen – död katt hittad i papperskorg

Birks bäcken och hela bakbenet var sönderskjutna, och han hade en liten blödning i buken. Eftersom skadorna var så pass allvarliga var det svårt att säga om han skulle överleva en operation, och om han i så fall skulle kunna gå på benet igen.

"Man blir helt förtvivlad"

– Det var bara splitter av alltihop, hela benet liksom. Så vi fattade beslutet att låta honom somna in, säger Annelie Rosén.

– Det är klart att man blir helt förtvivlad. Man kan aldrig tro att någon ska gå och skjuta ens katt. Vi har haft Birk sedan han var bebis, så han var väldigt speciell för oss alla. Vi har tre barn som har varit och fortfarande är jätteledsna, säger Annlie Rosén.

När Birk hade avlivats fick familjen hjälp att gräva en grav.

12-åriga Sally pussar Birk hejdå. Bild: Privat
12-åriga Sally pussar Birk hejdå. Bild: Privat

– Vi ville begrava honom här hemma så att han finns kvar hos oss. Det var viktigt för barnen också att ha en plats där han ligger. Vår yngsta frågade om Birk skulle växa upp där igen eftersom vi hade lagt honom i jorden, säger Annelie Rosén.

LÄS MER: Misstanken: Mannen vanvårdade undernärda katter

Hade halsband och öronmärkning

Hon uppger att det går mycket tankar både hos barnen och henne själv sedan händelsen. De kan varken förstå vem som kan ha velat skada Birk eller varför de gjorde det.

– Min första tanke var att någon kanske har försökt skjuta vildkatter, men Birk var kastrerad och hade både öronmärkning och halsband. Det gick inte att ta miste på att han var en tamkatt som hade en familj som väntade på att han skulle komma hem, säger Annelie Rosén.

Händelsen är anmäld till polisen, och Annelie har berättat om den i ett Facebook-inlägg som fått stor spridning.

– Folk är lika chockade och ledsna som vi. Någon skrev, och det tyckte jag var fint, att vi vet ju inte var någonstans detta har hänt, men Birk tog sig ändå hela vägen hem med sina skador. Det är vi tacksamma för, säger hon.

LÄS MER: Wilmas köksbord blev dödsfälla för kattungen – varnar andra

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.