För närvarande råder stora problem med färdtjänst och sjukresor i Västsverige.
För närvarande råder stora problem med färdtjänst och sjukresor i Västsverige. Bild: Jonas Dagson/TT

Kaos i färdtjänsten – akut fordonsbrist hos Västtrafik

Det är för närvarande stora problem med färdtjänst och sjukresor i Västsverige. Orsaken är akut fordonsbrist hos Västtrafik – som beror på en tvist med taxibolaget som utför resorna.
– Det är en beklaglig situation som drabbar våra kunder, säger enhetschefen Mikael Olsson i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Problemen med anropsstyrd trafik, däribland färdtjänst och sjukresor, är omfattande i hela Västra Götalandsregionen. Orsaken är en tvist mellan Västtrafik och taxibolaget Kronan, som har en stor del av Västtrafiks fordon.

"Den 21 september sade Västtrafik upp 11 av Kronan Grupps totalt 29 avtal. Orsaken var allvarliga kvalitetsbrister och upprepade avtalsbrott. De uppsagda avtalen löper till och med den 28 oktober, då en övergång till nya, direktupphandlade, trafikföretag ska ske" skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.

– Just nu är vi tvungna att prioritera vilka resor som måste utföras, säger Mikael Olsson, enhetschef för leverans på Västtrafik.

– Vi gör allt vi kan för att sätta in ersättningstrafik, men är tacksamma för dem som kan skjuta på sin resa.

ANNONS

Sjuka och funktionsnedsatta drabbas

Att det handlar om just färdtjänst och sjukresor gör att redan utsatta grupper, så som sjuka och personer med funktionsnedsättning, drabbas av det inträffade.

Västtrafik riktar nu skarp kritik mot de bolag man ligger i tvist med.

– Att agera på det här sättet är helt oacceptabelt. Det är en mycket beklaglig situation som ställer till stora problem för våra kunder, säger Mikael Olsson.

LÄS MER:Hundratals klagomål fick taxibolaget Kronan på fall

Kronan: Vi agerar i protest

Taxibolaget Kronans vd, Ibrahim Hassan Alfakawi, säger att de hundratals klagomål som inkommit egentligen är riktade mot Västtrafik samt att man inte kommer att utföra några mer körningar som en protest.

– Först av allt vill vi ha våra avtal tillbaka eftersom vi inte skrivit under uppsägningen. Och att de gått vidare med andra företag kommer vi överklaga, säger Ibrahim Hassan Alfakawi som meddelar att de tillsvidare inte kommer ske några körningar.

LÄS MER:Taxibolaget Kronans protest mot Västtrafik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS