Kallt badvatten ger manetfest på Västkusten

Kyligt vattnet lockar fram brännmaneterna. Vid badplatser utanför Göteborg har det svämmat över av brännmaneter och på Tjörn upplever Agneta sin värsta manetsommar på 50 år.
– Men jag är tuff och går i ändå. Maneterna ska inte ta det ifrån mig, säger hon.

ANNONS
|

Bilderna ovan är från Smithska udden, där det i helgen var tjockt med brännmaneter vid badstegen.

– Det är ofta tidigt på våren och försommaren som folk oroar sig över att det ska bli mycket maneter resten av sommaren men när det blir varmt och skönt brukar de röda brännmaneterna sjunka ner till djupet, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.

När han ser bilderna från Smithska udden kommenterar han att det ser ut att vara mycket maneter, trots att det snart är augusti.

– Men det är 18-19 grader i havet så det är inte jättevarmt i vattnet. När det blir några grader över 20 brukar maneterna tycka att det är för varmt och så varmt är det inte än, säger Björn Källström.

ANNONS

”Det är stora sjok”

Enligt SMHI senaste badtemperaturer är det 17,9 grader utanför Onsala och vid Askimsbadet, 17,7 grader vid Marstrand och 17,6 grader utanför Hönö och Tjörn.

Agneta har badat på Tjörn i 50 år och har reagerat på att det är stora mängder maneter.

– Jag har något att jämföra med och det har varit extremt många i år, det är stora sjok. Det har alltid varit maneter med de mer eller mindre försvinner senare på sommaren men nu är det fruktansvärt mycket, säger hon.

Vid Västkusten är tre maneter vanligast: den röda och den blå brännmaneten samt öronmaneten. Alla skickar ut gift, men öronmanetens gift är svagt och bränns därför inte. Flera barn i Agnetas familj har inte velat bada på grund av maneterna.

– Jag är tuff och går i ändå. Maneterna ska inte ta det ifrån mig. Skam den som ger sig, säger hon.

Badtemperaturen påverkas av både antalet soltimmar och vindriktning. Enligt provtagningar längs med Västkusten de senaste tio åren är 17-18 grader ingen ovanlig badtemperatur i juli. Siffror från Orust till Kungsbacka på 0-2 meters djup visar på allt mellan 16 och 20 grader – förutom dundersommaren 2018 när det var 22-23 grader i vattnet där man testade.

ANNONS

Vindar och strömmar kan koncentrera ihop maneter vid vissa vikar och badplatser, vilket i kombination med manetvänliga temperaturer kan bidra till att man upplever att det är fler maneter just där.

– Då får man tyvärr söka sig någon annanstans, säger Björn Källström.

Kanske till en sjö i stället?

– Det kan man naturligtvis göra, eller leta upp ett ställe där det inte är några maneter. Man kan också hjälpa varandra och stå och hålla koll när andra badar.

LÄS MER:Brännande klängmanet i nytt vatten

LÄS MER:Sommarens faror – så undviker du dem

LÄS MER:Gustaf, 11, brändes under kvällsdoppet: "En helvetesnatt"

Så gör du om du bränt dig på en brännmanet

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Råkar du nudda trådarna brister nässelcellerna. Små trådar med hullingar i änden skjuts ut och gift sprutas in i huden, vilket kan orsaka rodnad, sveda, svullnad, klåda, smärta (lätt, måttlig, ibland svår), illamående, kräkningar och ytliga brännskador.

Ta bort trådarna. Skölj bort bränntrådarna med vatten, helst havsvatten. Om det inte går kan du testa att skrapa bort trådarna med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett betalkort, eller dra bort trådar med en bred tejp, exempelvis silvertejp. Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera.

Gnugga inte med en handduk. Det kan göra att fler nässelceller brister och avger gift.

Skölj med varmt vatten. En lindrigare sveda kan ibland dämpas genom att skölja med varmt vatten.

Lindra smärtan och klådan med receptfria läkemedel. Smärtstillande läkemedel med paracetamol eller ibuprofen finns receptfritt på apotek. Smärtan kan också bedövas något med hjälp av receptfri salva (använd inte på barn under 18 månader utan läkarrekommendation). Receptfri salva som innehåller hydrokortison kan också smörjas på huden om det kliar (skölj huden ordentligt och torka försiktigt först, samt använd inte på barn under två år utan läkarrekommendation).

Om du har har bränts av en manet i Sverige, kontakta en vårdcentral eller jouröppning mottagning om du får ögonbesvär (efter att ögonen kommit i kontakt med en manet), får en kraftig reaktion i huden (utbredd rodnad, svullnad och kraftig ömhet) och/eller får feber och känner dig medtagen.

Vissa utländska maneter kan ge reaktioner som är livshotande. Om du har bränts av en manet i ett annat land bör du söka vård genast – ring +46 771-11 77 00 för sjukvårdsrådgivning när du är utomlands.

Källa: 1177

ANNONS