Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Taylor återskapar Tjolöholms trädgård i engelsk anda

Han är mest känd som den trivsamme tv-trädgårdsmästaren i SVT:s "Trädgårdstider". Som slottsträdgårdsmästare och konstnärlig ledare på Tjolöholms slott arbetar John Taylor med att utveckla och återskapa trädgården i den ursprungliga engelska Arts and Craft-andan.

Det är en gråmulen höstdag. Inne på gårdskontoret har John Taylor ett antal ritningar liggande på sitt skrivbord.

– Skapandet är detsamma oavsett vilken trädgård du ska designa. Du har en idé och sedan måste du måla med växter. Men man får ha tålamod, det tar tid, flera år innan man ser det färdiga resultatet.

Ritningarna visar en nyrenoverad stuga i arbetarbyn som hör till egendomen. En liten by av röda stugor med vita knutar som fungerade som arbetarbostäder åt dem som arbetade på slottet byggdes av Blance Dickson.

LÄS MER: Det kan man göra i trädgården enligt John Taylor

– Stugan ska få en romantisk trädgård till våren och här har jag utgått från ett tema med växter i olika färger, säger John Taylor och visar hur han ritat in allt från violer till luktärtor och gullvivor.

Som ett sagoslott

John Taylor är född och uppvuxen i Sheffield i England. Han utbildade sig till trädgårdsmästare och i början av 1990-talet förde kärleken honom till Sverige och Malmö. I tjugo år arbetade han som slottsträdgårdsmästare på Malmö slott, byggde upp och utvecklade trädgården till en sevärdhet. För drygt två år sedan fick han frågan om han ville komma till Tjolöholm och tackade ja.

– Ett bra val. Det är fantastisk att arbeta här, vi är ett bra team med fem trädgårdsmästare. Det vackra huset har ju en så sorglig romantisk historia, familjen som byggde det dog ut tidigt och fick knappt uppleva slottet och trädgården. Det finns något av en sagostämning här, det känns fint.

Arkitekten Lars Israel Wahlman ritade även trädgården. Men alla delar blev inte gjorda.

– Knut-trädgården, The Knot garden, har vi skapat nu 115 år senare efter Wahlmans skisser. Men först om fem år är den fullvuxen och helt färdig.

John Taylor

Gör: Slottsträdgårdsmästare och konstnärlig ledare på Tjolöholms slott. Programledare för SVT:s "Trädgårdstider".

Bor: I Malmö och på Tjolöholm.

Familj: Nygift, tre barn 26 år, 24 år och 16 år från två tidigare förhållanden.

Intressen: Litteratur, konst och konsthistoria, fotboll (MFF är laget i hans hjärta, har sedan många år årskort).

LÄS MER: Exklusiva tyger och tapeter visas upp på årets slottsutställning

En lekfull trädgård

Vad är det annars som är mest utmärkande för en Arts and Craft-trädgård?

– Ett överdåd av blommor och välskött in i minsta detalj. Den ska vara genomtänkt, en trädgård fylld av lust och känsla. Vackert och gärna roligt och lekfullt – absolut inte livlöst, förklarar John Taylor.

Nästa stora uppgift är att återskapa slottets köksträdgård.

– Eftersom allt här är K-märkt ska länsstyrelsen godkänna våra ritningar och planer först. Men som bilder från1920-30- och 40-talen visar fanns här stora växthus, rader av trädgårdsland och mängder med fruktträd, säger John Taylor och visar på svartvita bilder.

Bakom slottet, på den sida som inte är vänd mot vattnet, låg den forna köksträdgården. Där är det i dag en stor grön gräsyta på cirka fyra hektar.

– Men vi har slutat klippa gräset och nu ser man tydligt hur de gamla gångarna gick och var växthusen stod,, säger han och visar på plats.

100-tals fruktträd ska planteras

I mitten ska ett 100-tal fruktträd planteras, bland annat det lokala halländska Brunnsäpplet.

– Det är ett av Sveriges största trädgårdsprojekt och förhoppningsvis tar vi första spadtaget i vår.

John Taylor pendlar och bor periodvis i Halland. Den fasta punkten är lägenheten i Malmö vintertid och kolonistugan vår, sommar och höst.

Inspelningarna av nästa säsongs tv-program "Trädgårdstider", som han gör tillsammans med Pernilla Månsson Colt, Malin Persson och Tareq Taylor (som inte är någon släkting), är precis avslutade.

– Vi har ju hållit på i många år, förr brukade jag säga att "din mormor vet vem jag är". Men nu märker jag på gensvaret på sociala medier att trädgård och odlande har blivit alltmer trendigt och inne även bland yngre människor.

Ciderproducent på fritiden

Vad gör du helst när du är ledig?

– Jag har blivit cideräppelbonde, det är mitt nya fritidsprojekt. Jag hyr mark av en bonde och har importerat och satt 1 400 cideräppelträd från England. Det är skitroligt. Jag är en sådan som gillar att göra grejer, säger John Taylor.

Tjolöholms slott

År 1892 köptes Tjolöholm av paret James Fredrik och Blanche Dickson. På godset lät de anlägga dåtidens största svenska stuteri med uppfödning av förnämliga rashästar. I anslutning till stuteriet fanns också en körskola för blivande kuskar.

1897 utlyste Dickson en arkitekttävlan om ett slott i elisabetansk stil och trots sin andraplats med bidraget ”Hobgoblin” gick uppdraget att rita slottet till Lars Israel Wahlman. Inspiration hämtades, inte minst, från den brittiska Arts- and Craftrörelsens förkärlek för materialäkthet och högkvalitativt konsthantverk.

Kort efter att slottet påbörjats avled James Fredrik Dickson till följd av blodförgiftning.

1904 stod Tjölöholms slott klart.

1906 åkte Blanche Dickson till Ceylon för ett besök hos sina bröder, som drev en teplantage där. Under den långa sjöresan hem drabbades hon av dysenteri och avled mitt ute på den Indiska oceanen.

1906 togs godset över av dottern Blanche Bonde som bodde där på somrarna fram till 1951. Efter det stod slottet tomt och förföll alltmer.

1964 Göteborgs stad köper slottet och öppnar upp det för allmänheten.

Sedan 1987 ägs godset av en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman.

LÄS MER: Tv-trädgårdsmästarens fem bästa tips inför vintern

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.