Industriområde avspärrat efter gaslarm

I fyra timmar undersökte räddningstjänsten ett misstänkt gasutsläpp i Älvängen. Trots tillgång till avancerad specialutrusning, som lånades in från MSB, har man inte kunnat identifiera vad det är som luktar.
– Vi har använt alla medel vi kan, säger insatsledaren Kristoffer Gottlieb.

ANNONS
|

Vid 8-tiden på söndagsmorgonen larmades SOS om att en skarp lukt kändes av stora delar av Älvängen i Ale kommun norr om Göteborg.

Larmet ringdes in av en ambulansförare som kände av den skarpa lukten.

Ett stort område spärrades av i ett industriområde och räddningstjänsten behandlade ärendet som ett misstänkt gasutsläpp.

I närheten av industriområdet, som ligger i närheten av pendelstationen mellan Göta Älv och E45, ligger även bostadshus.

Vad det är som luktade skarpt i samhället är fortfarande ett mysterium. Enligt räddningstjänsten ska det ha doftat något som påminner om gasol.

En timme efter larmet trodde räddningstjänstens sig först ha lokaliserat den misstänkta gasläckan. Räddningstjänsten gick då in med rökdykare i en industribyggnad – men inne i byggnaden kunde ingen lukt kännas av.

ANNONS

Begärde hjälp från MSB

Kristoffer Gottlieb är insatsledare på Bohus Räddningstjänstförbund. Tidigt under insatsen berättade han att räddningstjänstens mätinstrument inte kunde visa någon indikering på någon gas i området.

– Våra instrument indikerar ingenting. Vi försöker identifiera vad det är, det är vad jag vet i nuläget, berättade Gottlieb.

Under förmiddagen begärde därför räddningstjänsten hjälp från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har mer avancerade mätverktyg för att få indikering på okända ämnen.

Strax före klockan 11.00 började MSB:s instrument att användas vid platsen.

– MSB har kemindikeringsenheter i Storstadsregionerna. Det är inte så att vi själva har personalteam på plats utan vi har utrustning som lokal räddningstjänst kan få tillgång till för snabbt att kunna lokalisera okända kemikalier, vätskor och gaser, förklarar Marcus Årskog vid MSB:s presstjänst.

Även polisen larmades till platsen för att bevaka avspärrningarna.

Insatsen avslutad

Vid 12-tiden avslutade räddningstjänsten insatsen – utan att ha kunnat lokalisera något ämne.

– Vi har använt alla medel vi kan för att identifiera vad det handlar om. Varken våra egna instrument eller den avancerad indikeringsutrustningen ger några utslag, säger Kristoffer Gottlieb och fortsätter:

– Den gemensamma bedömningen vi har gjort nu är att det inte ska vara någon fara för allmänheten och lukten har också avtagit stadigt under dagen, säger han.

ANNONS

Gottlieb meddelar därför att lukten inte längre är en fråga för räddningstjänsten.

– Det här blir nu en fråga för miljö- och hälsa i Ale kommun att titta vidare på, säger räddningstjänstens insatsledare.

Företaget som äger lokalen som undersöktes av räddningstjänsten informerades under insatsen om den misstänkta läckan. Kontakt togs även med Ale Vattenjour.

ANNONS