Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

I Janne Perssons gillestuga gömmer sig drygt 10 000 unika slipsnålar

I Janne Perssons gillestuga gömmer sig drygt 10 000 unika slipsnålar och runt 5 000 dubbletter. Varje gång han hittar eller får en slipsnål han aldrig sett förut blir han lika lycklig och när han ombeds välja favorit finns inget självklart svar.
– Jag vet, det låter hur nördigt som helst, men det är som att be mig välja mellan mina barn, säger han.

Janne Perssons fäbless för slipsnålar började som en kul grej kompisar emellan när han började köra buss för Göteborgs spårvägar i mitten på 80-talet. Slipsnålen var en del av uniformen och de anställda fick en ny variant varje år.

– På den tiden pratade vi om att det hade varit fräckt om man hade haft 100 unika slipsnålar, minns han.

LÄS MER: Så har det svenska paret byggt sin unika Louis Vuitton-samling

I 20-årsåldern hade han en släng av samlarintresse för ölburkar men det försvann när slipsnålen kom in i hans liv – som tur var. 15 000 ölburkar hade knappast fått rum i gillestugan.

– Jag blir glad av slipsnålar, ju mer udda desto bättre. De är som små konstverk och skänker mig något slags tillfredsställelse. Jag har nog en och annan som är gjord av silver, annars är de flesta tillverkade av olika skräpmetaller. När jag var uppe i 600 exemplar hade jag ett kartotek på datorn med detaljerad beskrivning av varje nål, men så kraschade datorn och då lessnade jag, säger han.

Janne Persson fick sin första slipsnål när han började köra buss för Göteborgs spårvägar i mitten på 80-talet och sedan var det kört. I dag har en samling på tusentals slipsnålar i gillestugan hemma i huset i Herrljunga. Bild: Petter Trens
Janne Persson fick sin första slipsnål när han började köra buss för Göteborgs spårvägar i mitten på 80-talet och sedan var det kört. I dag har en samling på tusentals slipsnålar i gillestugan hemma i huset i Herrljunga. Bild: Petter Trens

Hemma i gillestugan i familjens hus i Herrljunga har samlingen växt till tusentals exemplar. Två stora fyrkantiga tavelanordningar är kantade av nålar och minst lika många är fastsatta på remsor av plexiglas, hängande från golv till tak, som i ett draperi.

Slipsnålarna på tavelanordningarna har han tagit över efter en samlare i Lerum – en samling på 7 000 exemplar som vid ett tillfälle ska ha varit införd i Guinness rekordbok.

– Jag har haft en kopia på sidan i boken som har kommit bort och jag kommer inte ihåg vilket år det var men jag är 99 procent säker på att jag i dag har den största samlingen av slipsnålar i hela världen. Jag har funderat över att kontakta Guinness men det är rätt så omständligt, nålarna måste räknas av en officiell person och jag har ingen sådan ordning på alla, säger han.

För Janne Persson är varenda slipsnål ett konstverk i miniformat. Bild: Petter Trens
För Janne Persson är varenda slipsnål ett konstverk i miniformat. Bild: Petter Trens

En hel del av nålarna förvaras också osorterade i flera genomskinliga plastlådor på soffbordet i gillestugan.

– Jag är ju något slags hoarder och fördelen med slipsnålarna är att de är små och enkla att sköta och om de går sönder samlar jag ihop delarna och lagar nålarna med lim. Samtidigt finns något slags humor i detta och ibland kan jag titta på samlingen och fråga mig hur det kunde bli så här, säger han.

"Inget man slänger"

En del av exemplaren som är fastsatta på remsorna av plexiglas har han fått av en annan samlare och han tar gåvorna från de två samlarna på stort allvar.

– Jag vill inte att samlingen ska splittras, den är unik och förtjänar respekt och omsorg och är inget man slänger bara för att man tröttnar på det, säger han.

LÄS MER: Stefan – en samlare som går på knockout

I dag köper han sällan nya men han får med jämna mellanrum nya till skänks av folk som vet att han samlar på nålarna.

– Det kan väl hända att jag köper någon nål för någon tia på en loppmarknad eller nya i presentaffärer när jag är ute och reser, annars tigger jag. När jag besöker ölbryggerier så frågar jag efter slipsnålar med argumentet att jag har världens största samling och att deras så klart måste ingå i den. Det brukar fungera, säger han.

LÄS MER: Bosse vill vårda radions långa historia

Tanken på att ge bort en slipsnål skär i hjärtat:

– Ja, det är en känslig fråga. Det är tveksamt att jag skulle göra det. Men jag har en dubblett som jag faktiskt har tänkt att ge bort, men det vet personen inte om ännu, säger han.

Fasan är att barnen, när han går bort, åker och slänger hela samlingen på soptippen.

– Ja, då skulle jag vända mig om i min grav, säger han.

Favoriten

Janne Perssons favorit är en enkel stilren slips från Göteborgs spårvägar från 80-talet, gjord av en uniformsknapp. "Den visar kulturen inom uniformsyrket och har ett strikt formspråk jämfört med dagens mer stajlade varianter."

Bläckpennan

Under en period var det modernt bland organisationer och företag har göra slipsnålar av minibläckpennor. "Jag har gråa, svarta och vita, men bara den här rosa som jag tycker har en snygg färg."

Läskflärpen

En kopia av aluminiumbiten som man öppnar dryckesburkar med. "Det här är exempel på att man gör slipsnålar av udda grejer och därför tycker jag den är lite kul."

Tvättlinan

En lina med hängande tvätt i silver och guld." Det här är en väldigt udda slipsnål, vem vill ha en tvättlina på en slipsnål? Dessutom är den gräsligt ful."

Vapnet

En slipsnål dekorerad med vapen. "Det måste vara en ak 4 eller en ak 5 från en vapentillverkare som de delat ut bland sina anställda och som jag fått av någon."

Snusdosan

En generalsnusdosa pyntar denna nål. "På locket är det två lejon som håller om dåvarande svenska tobaksbolagets logga."

Skiftnyckeln

En slipsnål dekorerad med en skiftnyckel. "Det här är en svensk uppfinning och är fräck tycker jag. Jag har också nålar med hammare och sågar, som jag tycker är kul".

Älghuvudet

En handgjort nål med ett älghuvud. "Det här har jag köpt själv för jag tyckte att den var så fin. Den snidad i trä och kronan är gjord av riktigt älghorn.

Kockkniven

En nål från i form av en kockkniv. "Det här är en typisk reklamslipsnål från en restaurang som jag tycker är roligt."

Fackliga nålar

Två nålar från fackförbundet kommunal vid Göteborgs spårvägar från första hälften av 90-talet. "Det ligger mig varmt om hjärtat, vid första anblicken är de ju identiska till man upptäcker att den ena är för dam och andra för herr beroende på vilket håll skjortan knäpps." (På mäns skjortor sitter knapparna på högra sidan, på kvinnors på den vänstra)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.