Några eldsjälar i Hindås jobbar för att renovera hoppbacken och göra en utsiktsplats på toppen.
Några eldsjälar i Hindås jobbar för att renovera hoppbacken och göra en utsiktsplats på toppen.

Hoppbacken i Hindås kan få nytt liv

ANNONS
|

Sedan 1986 har hoppbacken i Hindås stått övergiven. För några år sedan ryktades det om att anläggningen skulle rivas, men nu har det bildats en stiftelse för att bevara den, Erik Boströms stiftelse. Då Erik Boström ägde konferensanläggningen Hindåsgården visste han inte riktigt vad han skulle göra med backen. Men nu finns det vilja och kraft hos några ortsbor att satsa. Boström har skjutit till två miljoner kronor till ändamålet.

– Hindåsgården har bekostat säkerställande åtgärder av betongfundamenten. Nu går vi vidare med en ansökan hos länsstyrelsen om att göra backen till kulturminne, säger Bertil Larsson, ledamot i stiftelsens styrelse och tidigare byggnadstekniker.

ANNONS

Från Riksantikvarieämbetet har man efterlyst fler idrottsliga kulturminnen och det har man tagit fasta på i Hindås.

– Det byggdes andra hoppbackar ungefär samtidigt som den i Hindås. Men de var byggda i trä och klarade inte väder och vind genom åren. Hindås hoppbacke är en fantastisk konstruktion, väl värd att bevara. Det är dessutom en symbol för Hindås som vi ska vara rädda om, säger han vidare.

Med pengar från EU gjordes en förstudie för fem år sedan då backen undersöktes och analyserades.

– Den visade att anläggningen var stabil så nu kan vi jobba vidare. Vi räknar inte med att använda backen för skidåkning, men den kan bli ett fantastiskt utsiktstorn som vi också vill ljussätta, berättar Anders Norlin, ordförande i stiftelsens styrelse.

Närmast jobbar han och övriga styrelsen med att ta in offerter för reparationsarbeten och kollar upp hur belysningen kan se ut. Länsstyrelsen behöver också mer underlag för att behandla ansökan om kulturminne. Det finns ingen tidplan, men belysningen bör enligt Anders Norlin vara klar om ett par år.

– Nu måste vi jobba på att tända gnistan för att få sponsorer och vi behöver röja skog som har växt upp kring backen, säger Bertil Larsson.

ANNONS

Härryda kommun har visat intresse för projektet. Styrelsen har berättat om det i fullmäktige och fått mycket positiv respons.

– När vi får den första vigseln i hoppbacken, då är vår lycka gjord, säger Anders Norlin och får medhåll från resten av styrelsen.

FAKTA: Hindås hoppbacke

• 1905 invigdes den första hoppbacken i Hindås. Den brann senare ned och då bestämde man sig för att bygga en i betong.

• 1969 arrangerades junior-SM i backhoppning i Hindås.

• På 1960-talet kunde barn från Göteborg få låna skidor för att prova på backhoppning.

• Medlemmar i Borås skidklubb lade på en platsmatta och hade sommarträning i backen.

• Det finns en grupp på facebook som heter Rädda hoppbacken.

ANNONS