Hjälper Kungsbackabor när stressen sätter stopp

ANNONS
|

Vi lever i en allt mer slimmad verklighet. Kraven att göra snitsiga projektarbeten på jobbet, skapa lyckliga välutbildade barn och dessutom hinna med vänner, föreningsliv och samliv kan helt enkelt växa oss över huvudet och sluta med sjukskrivning.

- De som kommer till oss är ofta duktiga högpresterande arbetsnarkomaner. Eller så är de en Florence Nightingale som tar ansvar för allt och alla, säger sjukgymnasten Agneta Berglin.

Yrsel, hjärtklappning och spända muskler

På stressmottagningen arbetar tre sjukgymnaster och en kurator. Sjukgymnasterna erbjuder en stresshanteringskurs på tio gånger som genomförs i grupp. Att sjukgymnaster står för kursen beror på att stressen ger kroppsliga reaktioner.

ANNONS

- Det kan handla om muskelspänningar, yrsel, hjärtklappning, återhållen andning och förändrad hållning, säger Linda Ytfeldt.

- De allra flesta blir livrädda när kroppen säger ifrån, de känner inte igen sig själva. Att gå ensam hemma i det tillståndet är oerhört plågsamt och läker inte någon, säger Agneta Berglin.

På stressmottagningen får patienterna lära sig se sammanhangen mellan stressen och vad som hänt i deras kroppar.

- När de förstår att det är en normal reaktion på en onormal situation blir många lättade. De tror ju att de är knäppa, säger Gunilla Nilsson.

Det som händer är att kroppens eget säkerhetssystem aktiveras. Kroppen ger tydliga signaler om att här krävs pauser, lugnare tempo och mindre ansvarstagande. På kursen lär sig de drabbade att känna igen både tidiga stressymtom som imitation, minnesproblem och sömnsvårigheter och akuta symtom som hjärtklappning, andnöd och panikattacker.

Får lära sig att tackla symtomen

De får också lära sig olika metoder att hantera kroppens reaktioner, exempelvis andningsteknik, avspänning, anpassad motion och lämplig kost.

- Poängen är att undanröja rädslan för symtomen, avdramatisera och lära sig tackla dem, säger Agneta Berglin.

I samband med kursen kan man också få enskilda samtal med kurator.

- Stressen medför ofta en förändrad självbild och känsla av skuld och skam, säger kuratorn Ulrica King.

ANNONS

Stressmottagningen erbjuder också samtalsgrupper efter stresshanteringskursen.

- Det finns en stark läkande kraft i samtalet med andra som delar samma erfarenheter, säger Agneta Berglin.

ANNONS