Alexander Björk slog idrekordet.
Alexander Björk slog idrekordet.

Här är jättelika rekordfiskarna

ANNONS
|

Organisationen Sportfiskarna basunerar på måndagen ut att två nya svenska sportfiskerekord och har noterats under hösten.

Det rör sig dels om en vanlig sötvattenfisk, dels om en mycket rar saltvattensart: Id respektive blå gaffelmakrill.

Idrekordet slogs när Alexander Björk från Dalsjöfors gav sig ut på fiskefänge i ån Flian i Skaraborg den 16 oktober.

Han bottenmetade med en bit bröd på kroken och fick rejält napp, en tung och kraftfull id. Väl i håven kunde Björk konstatera att han fångat något utöver det ordinära.

Efter vägning och mätning konstaterades det att den 61,5 centimeter långa iden slog det gamla rekordet.

ANNONS

- Kontrollvägning av vågen i laboratorium visade att rekordet nu höjts från 3718 gram till 3780. En mycket vacker fisk, som liksom det tidigare rekordet kom efter en målmedveten satsning, säger Nicka Hellenberg, som ansvarar för Sportfiskarnas storfiskregister.

En avgjort mer udda fångst stod Ingemar Alfredsson från Höviksnäs på Tjörn för när han spinnfiskade från klipporna vid Bua i Halland. Alfredsson var ute efter en ryggstrimmig pelamid – men i stället högg en riktig raritet, en blå gaffelmakrill (Trachinotus ovatus).

Alfredssons fångst är det första i sitt slag som registrerats som sportfiskefångad i Sverige.

- Fisken vägde 258 gram och var 35 cm lång. Eftersom den översteg minimivikten 250 gram och dessutom är den enda av arten vi har i storfiskregistret är den också utsedd till nytt svenskt sportfiskerekord, uppger Nicka Hellenberg.

Trachinotus ovatus) tillhör fiskfamiljen taggmakrillfiskar. Den kallas även långfenad pompano och återfinns sporadiskt i skandinaviska vatten. Den är mer vanligt förekommande längre söderut längs Atlantkusten och i Medelhavet.

ANNONS