Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka fram till maj 2020. Bild: Robin Aron
Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka fram till maj 2020. Bild: Robin Aron

Hans Forsberg (M) har ansökt om att få sin fallskärm

Det före detta kommunalrådet Hans Forsberg (M) erkände att han köpt sex i maj.
Nu har han ansökt om att få sin fallskärm, som kommer att uppgå till över en miljon kronor.

Den före detta Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) nu ansökt om att få sin fallskärm, vilket Norra Halland var först att rapportera om. Men hur stort beloppet blir är ännu inte klart.

– Det finns två olika system beroende på hur länge han varit förtroendevald. Vi är inte säkra på om han går enligt det gamla eller nya systemet. Men någon form av övergångsersättning har han rätt till. Så nu ska vi göra en utredning för att bedöma hur mycket han har rätt till. säger Larry Söder (KD), i Kungsbacka kommuns arvodeskommitté.

Hans Forsberg var fram till slutet av maj kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka. Då greps han för sexköp – ett brott som han erkände, och då lämnade samtliga politiska uppdrag.

LÄS MER: Västsvensk toppolitiker polisanmäld för sexköp

Rätt till miljonbelopp

Som GP tidigare skrivit om har han rätt till miljonbelopp i ersättning av kommunen, trots att han lämnat sin post. Han behövde dock aktivt söka efter det så kallade omställningsstödet.

Enligt Kungsbacka kommuns avtal för förtroendevalda har Forsberg möjlighet att få 85 procent av sin lön i 18 månader. Med månadslönen på 83 000 kronor – som han själv röstade igenom en höjning av från 70 000 år 2018 – skulle det innebära totalt nästan 1,3 miljoner kronor.

En ersättning som alltså ska betalas med skattepengar.

LÄS MER: Arvoden till politiker i Kungsbacka ska ses över

Inte förvånad över ansökan

Larry Söder (KD) säger att han inte var förvånad över att få in Forsbergs ansökan.

– Nej det kan jag inte säga att han är. Jag visste sedan tidigare att han tänkt söka.

Larry Söder säger också att han förstår att det kan se illa ut att politiker som avslutat sin anställning under turbulenta förhållanden får miljonbelopp i fallskärm.

– Ja, helt klart är det så. Det kan jag också själv tycka i vissa sammanhang, att en del förtroendevalda eller bankchefer får avgångsvederlag som man inte tycker är rätt, så är det ju.

Kungsbacka kommun tänkte till en början informera allmänheten om Forsbergs rätt till ekonomisk ersättning kort efter att han gripits och avgått. Då avtalen var krångligare än man trott valde man dock att vänta med att utreda saken fram tills att han sökt. Det har han nu alltså gjort. Enligt Larry Söder beräknas utredningen ta upp till två månader och då kommer det alltså stå klart hur mycket pengar Hans Forsberg får.

LÄS MER: Sexköparen Hans Forsberg kan få 1,3 miljoner – från skattebetalarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.