Hanna sätter fokus på klimatfrågor i boken om sin långa cykelresa

Hanna Mi Jakobson cyklade 3 000 mil genom Nord- och Sydamerika. Nu har hon skrivit en bok om sitt äventyr, där hon också tar upp frågor och tankar om klimat och miljö.

ANNONS
|

– Jag har alltid varit intresserad av klimatfrågor i teorin och under resan gestaltades de på ett tydligt sätt, berättar Hanna Mi Jakobson, född och uppvuxen i Stenungsund.

Hon beskriver sin bok "Ekomerika" som ett grönt cykelreportage. Hon startade i Kanada 2009 och cykelfärden gick längs USA:s västkust ända till Argentina där hon nådde målet 2012. Hanna berättar om många fantastiska naturupplevelser, allt från sandstränderna i USA till djungeln i Costa Rica, öknen i Chile och bergen i Peru.

Längs vägarna mötte hon också en hel del personer som var engagerade i klimat- och miljöfrågor och i boken intervjuas några av dem, bland andra cykelaktivister som kampanjade inför ett stort klimatmöte.

ANNONS

Även om Hanna sett en hel del negativa effekter av miljöförstöring och klimatförändringar på nära håll nämner hon några exempel som faktiskt visar en positiv utveckling. Ett handlar om Costa Rica där politiska reformer inneburit att landet gått från utbredd skogsskövling till att i stället satsa på ekoturism.

– I Bolivia och Ecuador har man också skrivit in naturens rättigheter i konstitutionen. Genom min bok vill jag vidga perspektiven och jag hoppas att läsarna kan inspireras av människorna som jag pratat med. Min förhoppning är att det sedan leder till handling.

När Hanna väl kom hem från den långa resan ville hon leva närmare naturen och tog beslutet att flytta till Gotland. Men hennes stora cykelintresse startade i Stenungsund.

– Jag cykelpendlade alltid till skolan och fortsatte med det tills jag tog studenten på Nösnäsgymnasiet, säger hon.

Efter det började Hanna resa runt i världen och upptäckte efter ett tag att hon kunde förena sina två stora intressen, resor och cykling. Den första långfärdscyklingen gick från Paris till Göteborg.

– Jag tyckte att det var en fantastisk kombination. Det gav väldigt mycket frihet och man hade ingen deadline. Att man kan ta sig långt på egen kraft är en fantastisk känsla, sedan är det ju såklart miljövänligt också.

ANNONS

Hanna betonar även att cyklingen gör det lättare att komma närmare människor. I Nord- och Sydamerika, där hon cyklade helt på egen hand, tältade hon och bodde hos personer som bjöd in henne.

– Ibland var jag rädd, men oftast inte. Och jag kan vara minst lika rädd om jag går i Göteborg på natten som att cykla i Bolivia.

Trots att Hanna redan gjort sitt livs äventyr finns tankar om att ge sig ut på en ny långfärdscykling. Men den resan får vänta tills sambon och fyra månader gamla sonen Ingemar kan följa med.

– Jag kan mätta mitt behov någorlunda här på Gotland där jag kör runt på min lastcykel med min lilla bebis i. Men drömmen är att någon gång i framtiden kunna cykla till Nepal.

Fakta: Hanna Mi Jakobson

Ålder: 39 år.

Familj: Sambon Tobias Widén och sonen Ingemar.

Bor: I hus på södra Gotland.

Gör: Är journalist, fotograf och författare, aktuell med reportageboken Ekomerika som släpptes i november förra året.

Tips till den som vill göra en långresa på cykel: "Börja i liten skala och kör i närområdet. Det gäller att ta första steget överhuvudtaget och man lär sig mycket längs vägen."

ANNONS