Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Utbult (KD) kommer att fortsätta arbeta för ökat bostadsbyggande på Öckerö. Mindre barngrupper i förskolan och fler platser på äldreboenden är andra viktiga frågor. Bild: Lisa Henricson

Han är Öckerös nye toppolitiker

Kristdemokraternas Jan Utbult brinner för den lokala politiken. Vid årsskiftet tar han över som kommunstyrelsens ordförande efter att KD blivit största parti på Öckerö.

– Det känns spännande och det är ett stort förtroende jag har fått av väljarna, säger Jan Utbult.
Hans parti hade minst sagt bra medvind lokalt i årets val. Kristdemokraterna fick 27,6 procent och gick om Moderaterna som största parti på Öckerö. Kommunen blev även det starkaste fästet för KD i både riksdags- och regionvalet. 
Jan Utbult tror att framgången i valet beror på flera faktorer, dels valfrågor som engagerade och en stark valrörelse, men också att den positiva trenden för KD på riksnivå fått genomslag. 
Vilken betydelse har du haft?
– Det är alltid lättare om partiet har en tydlig kandidat. Vi hade en väldigt bra kommunlista med många personer som är kända här i samhället.
Jan Utbult, som är född och uppvuxen på Öckerö, har varit engagerad i lokalpolitiken sedan 2006. Men den politiska karriären startade redan 1993 när han och hustrun flyttade till Timrå och Jan Utbult fick en plats i kultur- och fritidsnämnden där. 
Tio år senare flyttade familjen tillbaka till Öckerö och han fick frågan om att sitta i barn- och utbildningsnämnden. Sedan 2014 har han varit kommunstyrelsens förste vice ordförande och jobbat deltid politiskt. Resten av tiden arbetar han med egna företaget musikskolan.se som producerar och säljer musikläromedel.
– Det är ett fantastiskt roligt jobb, som jag nu får pausa ett tag.

Från och med 1 januari blir han kommunens högste politiker och tar över efter Moderaternas Arne Lernhag som suttit på posten som kommunstyrelsens ordförande i 16 år. Alliansen på Öckerö, som består av KD, M och L, kommer att fortsätta styra i majoritet och Jan Utbult tror inte att hans ledarskap kommer att betyda några större förändringar.  
– Vi har haft en bra kommunstyrelseordförande som jag lärt mig mycket av. För mig handlar det om att fortsätta på den inslagna vägen och driva frågor som Alliansen är överens om. 
Jan Utbult betonar att Öckerö är en väl fungerande kommun, men det finns stora utmaningar.
– En av dem är personalförsörjning. Min vision är att Öckerö kommun ska bli en av de bästa arbetsgivarna i Sverige.
En annan viktig fråga är ökat bostadsbyggandet som hänger ihop med trafiksituationen på väg 155 till Göteborg och en eventuell ytterligare permanent färja.

Jan Utbult, som även valts in som ersättare i regionfullmäktige, känner sig väl förberedd på att nu ta steget in i politiken på heltid.
– Som politiker är man i tjänst dygnet runt. Går jag och handlar så kommer folk fram och pratar och ställer frågor. Men jag gillar det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.