Halo runt månen syntes över Göteborg

Under måndagskvällen syntes väderfenomenet halo på himlen. GP:s fotograf fångade den vackra ringen runt månen på himlen.
– När det är tunna slöjmoln är det större chans att se en, säger Moa Hallberg på SMHI.

ANNONS
|

Det var på måndagskvällen som GP:s fotograf fångade månen på bild.

Den skinande månkroppen lyste upp Göteborgsområdet, men man kunde också se att den omgavs av en ring.

Ringen kallas för halo, och är ett optiskt fenomen som också kan bestå av en båge, pelare eller ljusa fläckar runt solen och ibland runt månen.

– Det här är inte jätteovanligt, utan händer relativt ofta. Oftast är det när vädret förändras som det kan uppkomma, i samband med att ett frontsystem närmar sig, med nederbörd eller liknande, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Den här gången ser det dock inte ut att bero på några större förändringar av vädret.

ANNONS

– Det behöver inte bero på en väderförändring. Nu ser det inte ut att bli någon större förändring, det är inget frontsystem eller liknande på väg.

Vanligare på vintern

Halo uppstår när sol- eller månljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären och kan bli synligt i samband med tunna höga ismoln. Ordet halo betyder just cirkel och härstammar från grekiska. Det kan också översättas till gloria.

Moa Hallberg berättar att fenomenet är vanligare på vintern eftersom luften är kallare då, även om det kan förekomma högt upp i atmosfären även på sommaren. På vintern när det är kallt kan halo också inträffa längre ned.

Tips om du vill se halo

halo är vanligare än regnbågar, i snitt ses den två gånger i veckan i Europa enligt SMHI, så det finns goda chanser att du någon gång får syn på bågen eller cirkeln om du spanar upp mot himlen.

– Det måste vara moln på himlen, men väldigt tunna moln, eftersom det krävs fukt för iskristallerna. När det är tunna slöjmoln är det större chans att se en, säger Moa Hallberg.

När det dyker upp bisolar och ringar kan du passa på att titta åt andra håll också. Enligt SMHI går det då att se sällsynta halokomponenter, exempelvis en ljus punkt utmed horisontcirkeln.

ANNONS
ANNONS