Höjd beredskap – nu drar regnet in över Västsverige

Stora mängder nederbörd kommer att falla över Västsverige de närmsta dagarna. Även vind, med risk för storm, kan dra in över kusten.
Följ utvecklingen i GP:s liverapportering.

ANNONS
|

Från och med klockan 18 på söndagen gäller en gul regnvarning i delar av Götaland och det finns risk för stora regnmängder i Göteborgstrakten. Men hur det kommer att utvecklas är svårt att säga på detaljnivå.

– Vill man försöka ringa in det i stora drag så är det mest regn och skurar från nu på söndagskvällen och av och till vidare mot måndag kväll. Men det är väldigt svårbedömt var de kraftigaste stråken kommer gå, så det kanske inte ens kommer att upplevas som speciellt kraftigt just i Göteborg, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Räddningstjänsten höjer beredskapen

För att hantera de stora regnmängderna har Räddningstjänsten i Storgöteborg höjt beredskapen.

ANNONS

– Vi förbereder oss för ett ansträngt läge, så kan det bli. Vi har gott om resurser och vi har förberett oss med beslut och planer som vi kan sjösätta. Och vi kan kalla in mer folk, säger Petter Backlund, regional insatsledare för Västra räddningsregionen.

Räddningstjänsten har knutit upp kontakter med andra kommuner, räddningstjänster och Trafikverket för att kunna samordna insatser om det skulle behövas.

Har ni märkt av ovädret än?

– Vi har inte några händelser. I Jönköpingstrakten ser jag att de börjar få lite, säger Petter Backlund.

Enligt räddningstjänsten finns det flera saker du kan göra som privatperson för att förbereda dig.

– Ofta vet man med sig att man bor i ett område där man riskerar att drabbas av höga flöden, då kan man i förebyggande syfte rensa dagvattenbrunnar och ta bort löv, säger Petter Backlund.

Det kan också vara bra att ha en pump hemma om det skulle läcka in vatten i till exempel källaren. Du kan också underlätta för dagvattnet att rinna undan genom att rensa diken.

Nya beskeden: Då väntas kraftigaste regnet

Uppskattningsvis väntas 20 millimeter regn falla över regionen under söndagen.

– Från småtimmarna framåt förmiddagen i morgon kommer ytterligare omkring 20 millimeter var sjätte timme. Men den prognosen kommer med en ganska stor nypa salt, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Samtidigt har varningen på ett rikstäckande plan skjutits på i tiden. Den gula regnvarningen som tidigare utfärdats ligger fortsatt kvar för hela södra och mellersta Sverige. Under natten till måndag och fram till tisdagen får även stora delar av Norrland ta del av regnet och den gula varningen.

– De kraftigaste mängderna väntas under måndag- och möjligtvis tisdagsdygnet, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, till TT.

Kan komma fler vädervarningar

Förutom regn väntas det blåsa upp till storm i Göteborg, eller i alla fall vind.

– Det har diskuterats om det kan bli aktuellt med en kombinationsvarning, alltså regn i kombination med vind. Men det är först framemot tisdag som det kan bli riktigt hårda vindar, och till och med stormbyar utmed Västkusten. Tisdagsdygnet blir rejält blåsigt över hela Västkusten.

Hur långt i förväg vädervarningar ges ut beror på vilket typ av varning det gäller.

– När det gäller skyfall och åska, som kan komma väldigt plötsligt, kan en varning komma ganska kort tid innan, kanske runt sex timmar. Nu handlar det om regn på bred front, då blir det en mer tillförlitlig parameter än vad det hade blivit med en kraftig åskskur, säger Erik Höjgård-Olsen.

LÄS MER:Expert: Så tacklar du regnet på semestern

LÄS MER:Nytt skyfall på väg – en hel månads regn väntar

LÄS MER:Regnigaste juli i Göteborg sedan 1939 – Borås slog rekord

ANNONS