Här hamnar nya fartkamerorna

ANNONS
|

Det handlar om utvalda sträckor som Trafikverket och polisen tillsammans ser som de sträckor där effekterna på trafiksäkerheten är störst.

Här monteras de nya kamerorna:

• Varekil-Hoga (länsväg 160)

• Kungälv-Romelanda (länsväg 625)

• Uteby-Gåseberg (länsväg 162)

• Varnhem-Våmb (riksväg 49) 2 st

• Hällingsjö-Hyssna (länsväg 156) 4 st

• Halmstad-Trönninge (riksväg 15)

• Lynga-Halmstad (länsväg 610)

• Kalleviken-Slorud (på riksväg 61)

– Vi gör det här av en anledning, att rädda liv, säger Tomas Bergbom på Trafikverket.

Sträckan Alingsås-Ribbingsberg tog 2012 bronspengen i flest antal fartsyndare i Sverige. Under 2015 rapporterades färre hastighetsöverträdelser på sträckan. Men det behöver inte betyda att hastigheten har sänkts, utan bara att fler klarat sig undan.

ANNONS

Enligt Trafikverkets årliga rapport 2014 sparade de cirka 1 200 trafiksäkerhetskameror som finns cirka 20 liv per år.

Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar och fotar endast de bilister som kör för fort. Alla aktiva kameror är direktkopplade till polisen.

Det kommer fler kameror

– Nästa år kommer fler kameror, vi är lite försenade på vissa sträckor, av olika anledningar, elen är inte dragen, men också för att vissa projekt dragit ut på tiden, säger Tomas Bergbom på Trafikverket.

Sträckorna som Trafikverket sätter upp kameror på är de med en hög andel trafikbrott och olyckor.

– För att en kamera ska sättas upp måste vissa krav vara fyllda, vi sätter inte upp kameror var som helst, utan där vi, eller Polisen, gjort fartmätningar och kan visa på många överträdelser av hastighetsgränserna.

Trafiksäkerhetskameror sätts i dag upp främst på sträckor på landsbygden med en högre hastighetsbegränsning, men även i vissa fall i extra olycksdrabbade tätbebyggda områden.

Sträckor med ombyggnadsplaner osäkrare

– Det finns också ett krav att sträckorna inte har en projektplan om några år, vi kan inte sätta upp kameror som sen måste tas ner, förklarar Bergbom.

Redan i november avtäcktes fyra trafiksäkerhetskameror på sträckan mellan Marbäck södra och Marbäck norra i Ulricehamn.

ANNONS

Under 2016 kommer fler kameror att sättas upp.

För att se exakt placering av de nya trafiksäkerhetskamerorna, hänvisas bilisterna till trafikverket.se. Alla har dock inte fått sin exakta position.

ANNONS