Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Här får barnen göra sin egen fjärilsrestaurang

Kungsbacka ville främja biologisk mångfald och samtidigt göra barnen delaktiga. Resultatet blev fjärilsrestauranger på förskolor och förhoppningen är att de unga invånarna ska sprida idén vidare.

Många nyfikna barn ville hjälpa till när fjärilsrestaurangen skulle skapas på Strannegårdens förskola i Onsala. Med lite instruktioner från Solveig Gunnarsson, landskapsingenjör på trafik- och parkavdelningen, kunde de själva gräva och placera växterna på rätt ställe. 
– Det är roligt att plantera, tyckte Oscar Williander.

På restaurangmenyn står bland annat lavendel, kärleksört och oregano.
– Det är växter med mycket nektar som lockar både fjärilar, bin och andra insekter. De är också vackra att titta på, säger Solveig Gunnarsson.
Det var förra året som kommunen startade projektet "Främja biologisk mångfald på våra skötselytor". Det handlar bland annat om att skapa mer ängar på gräsytor, men eftersom parkavdelningen även sköter en hel del mindre ytor växte idén om fjärilsrestauranger fram. 
– Det satsas ju mycket på att rädda insekter på olika ställen och vi ville också involvera barnen. De får en chans att göra något för miljön och kan ta med sig konceptet hem, vi visar ju att det inte är så svårt, säger Solveig Gunnarsson.
Intresset för att delta i projektet har varit stort bland kommunens förskolor och de åtta som var först med att anmäla sig har fått fjärilsrestauranger i år. Susanne Davidsson, förskollärare på Strannegårdens förskola, tyckte att projektet verkade kul och nappade direkt när hon läste om det.
– Barnen är väldigt intresserade. Alla tycker om fjärilar och vi har också tittat på film om hur de blir till. Det är dessutom kul när vi kan samarbeta med andra delar inom kommunen, det blir givande för alla.

Förskolorna som är med har fått information om hur det går till att göra en fjärilsrestaurang och bland annat ingår en planteringsplan. 
På Strannegårdens förskola försöker barnen följa planen noga och resultatet blir ett fint komponerat litet trädgårdsland. I mitten står också en skylt som hälsar insekterna välkomna.
– Så nu hoppas vi att de kan läsa och hittar hit, säger Susanne Davidsson och ler.
De åtta fjärilsrestaurangerna är klara lägligt till årets pollineringsvecka som pågår 18–26 maj. Den lanserades förra året av nätverket Pollinera Sverige och under veckan sker många evenemang runt om i landet med syftet att öka kunskapen om pollinerande insekter. I morgon, onsdag, firas även Biologiska mångfaldens dag internationellt.