Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olivia och Elias toppar listan över namnen på nya Göteborgare 2019. Barnet på bilden är dock inte från Göteborg och har ingenting med artikeln att göra. Bild: Pontus Lundahl/TT
Olivia och Elias toppar listan över namnen på nya Göteborgare 2019. Barnet på bilden är dock inte från Göteborg och har ingenting med artikeln att göra. Bild: Pontus Lundahl/TT

Här är de vanligaste namnen på nyfödda göteborgare 2019

Göteborgarna går mot strömmen. Olivia och Elias var de vanligaste namnen på nyfödda i Göteborg 2019, vilket skiljer sig gentemot riket i övrigt.
Ett par namn tog sig dessutom in på göteborgarnas topp tre – utan att vara alls lika populära på riksnivå.

Olivia, Saga och Elsa är de vanligaste namnen på flickor namngivna i Göteborgs kommun 2019. Elias, Mohamed, Hugo, Matteo och Noah är vanligast på pojkar, det visar färsk statistik från SCB.

Medan Olivia var näst vanligast i Sverige, finns Saga och Elsa inte ens med på rikets topp tio-lista.

Kring pojknamnen har också göteborgarna tänkt lite annorlunda än resten av Sverige. Elias, som var vanligast i Göteborg, var fjärde populärast i Sverige. Även Hugo, Matteo och Noah fanns med på Sveriges topp tio.

Mohamed, som alltså var näst vanligaste pojknamnet i Göteborg 2019, återfinns först på 29:e plats på Sverigetoppen.

Blickar man strax utanför stadens gränser känns vissa namn igen i Västra Götalands län. Dock var ett helt annat flicknamn vanligast – Alice.

121 flickor i Västra Götaland fick namnet Alice, medan 137 pojkar fick namnet Hugo. I de 49 kommuner som ingår i länet var nämligen Alice, Olivia och Ella populärast på flickor, medan Hugo, Elias och Liam var populärast på pojkar.

Alice har dominerat

På riksnivå var Alice och Lucas vanligast. Två namn som alltså inte ens fanns med på göteborgarnas topp tre.

Alice är namnet som har dominerat på flicksidan de senaste åren. 2018 toppade Alice listan för sjunde gången, och nu blev det alltså en åttonde. Namnet har funnits med på topp tio sedan 2005.

William var namnet som toppade på pojksidan 2018, men får nu alltså lämna över förstaplatsen. Lucas, som nu var vanligast i Sverige, har å andra sidan också varit populärt länge. Det namnet har funnits på topp tio-listan sedan år 2000.

Namnstatistiken publiceras årligen av SCB, och baseras på Skatteverkets uppgifter om folkbokförda.

Fler unika namn

Trenden har varit att allt färre föräldrar ger sina barn något av de vanligaste namnen. I stället har då kanske blickarna riktats mot mer unika namn.

Ett exempel är Ford från Sävedalen som enligt Skatteverket, förvaltningsrätten och kammarrätten inte fick heta Ford. Efter prövning i Högsta förvaltningsdomstolen fick han dock behålla sitt namn.

Det fick också Prins och J, vilket kanske kan inspirera den som inte inspireras nog av topplistorna.

Hur går det då för Glenn? Nja, namnet finns inte med på Sveriges topp 100-lista. Och ingen göteborgare född 2019 heter Glenn.

LÄS MER: Ford får inte heta Ford

LÄS MER: Ford får visst heta Ford

Fakta: Vanligaste namnen på nyfödda 2019

Flickor i Göteborgs kommun:

1. Olivia, 48

2. Saga, 37

3. Elsa, 36

Pojkar i Göteborgs kommun:

1. Elias, 49

2. Mohamed, 43

3. Hugo, 42

3. Matteo, 42

3. Noah, 42

Flickor i Västra Götalands län:

1. Alice, 121

2. Olivia, 118

3. Ella, 109

Pojkar i Västra Götalands län:

1. Hugo, 137

2. Elias, 135

3. Liam, 132

Källa: SCB

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.